Kvinta i EU pozvale Kurtija da omogući kosovskim Srbima da glasaju na referendumu 

Države Kvinte i Evropska unija pozvale su Vladu Kosova da omogući Srbima na Kosovu da ostvare svoje pravo glasa na referendumu u Srbiji.

"Sa žaljenjem konstatujemo da kosovska vlada nije dozvolila Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Kosovu na predstojećem referendumu u skladu sa ranijom praksom. Pozivamo vladu Kosova da dozvoli Srbima na Kosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima u skladu sa ovom ustaljenom praksom", ističe se u saopštenju zemalja Kvinte i EU, objavljenom na Fejsbuk stranici Nemačke ambasade u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju, Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara kao ključni korak u jačanju nezavisnosti pravosuđa i unapređenju transparentnosti i efikasnosti institucija vladavine prava u zemlji.

"Verujemo da su ove reforme korak napred ka usklađivanju Srbije sa standardima Evropske unije koje će podržati proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji", navodi se u saopštenju.

Zemlje Kvinte ohrabruju sve građane Srbije da učestvuju na referendumu i, kako dodaju veruju da je važno da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da glasaju na izborima i referendumima.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se suzdrže akcija i retorike koje dižu tenzije i da se konstruktivno uključe u dijalog posredstvom EU. Važno je da obe vlade postignu napredak ka sveobuhvatnom sporazumu koji otključava evropsku perspektivu i povećava regionalnu stabilnos", dodaje se u saopštenju.