Lacmanović: Neophodan društveni konsenzus po pitanju Kosova, kao tema neizbežno u kampanji

Predrag Lacmanović
Izvor: Kosovo Online

I u kampanji za izbore koji će se održati 17. decembra, temu Kosova programski direktor agencije "Faktor plus" Predrag Lacmanović vidi kao neizbežnu i neizostavnu jer, kako navodi, prema istraživanjima, Kosovo je kada se govori o glavnim problemima koje ima Srbija, uvek među prva tri.

"Mislim da je Kosovo nezaobilazna tema jer je to deo naše države i na to ne treba ni gledati drugačije i to nije samo moje mišljenje, već većine građana Srbije. Mislim i želim duboko da verujem da su političke stranke i njihovi lideri, svi do jednog, neki u manjoj, neki u većoj meri, patriotski opredeljeni i da svi zaista Kosovo i gledaju tako kao deo svoje države", kazao je Lacmanović za Kosovo onlajn.

Kako dodaje, ono što se razlikuje su pristupi stranaka i politička orijentacija - da li su patriotski, proevropski, prodemokratski opredeljeni, na osnovu čega se i diferenciraju.

Lacmanović smatra da retko ko od lidera stranaka sme da izgovori rečenicu "Kosovo je nezavisno".

"Ima onih koji tako misle, ali niko to tako eksplicitno ne izgovara. To je loš pristup i najlakši, da se nečega odreknete i to je to, ali to nije rešenje ne samo za Srbiju kao zemlju, nego i za stanovništvo koje tamo živi. Treba otići tamo, posetiti ljude koji tamo žive, popričati sa njima i videti sa kakvim problemima se suočavaju", dodaje.

Ističe da je neizostavno spominjati u kampanji Kosovo, kao i da niko neće moći da izbegne to pitanje i pitanja stava koji zauzima prema Kosovu.

Navodi da u iznošenju stavova postoji problem jer je, kako ukazuje, lako kritikovati i reći šta je to što je urađeno u prethodnom periodu. Navodeći da mnogi kritikuju ono što je do sada urađeno po pitanju Kosova, Lacmanović kaže da kritika i jeste posao opozicije.

Međutim, ističe da bi ljudi trebalo da budu realni i da je kosovsko pitanje toliko važno da bi tu trebalo da postoji društveni konsenzus.

"Po pitanju Kosova bi trebalo svi da budemo jedinstveni, kao što ako pitate Izraelce, 99 odsto njih imaće isti stav prema pitanju Palestine, a ako pitate Palestince, imaće 99 odsto, ako ne i 100 odsto njih, isti stav. Ovde, mi imamo nejedinstvo i mislim da je to prokletstvo za ovu državu, a za pitanje Kosova ne sme da bude dvojbe i mislim da oni koji budu izneli svoje planove šta nameravaju da urade sa Kosovom mogu da pridobiju neki glas više", kaže Lacmanović.

Navodi da više ceni one koji će da kažu da su za nezavisno Kosovo i koji će da osvoje 0,5 glasova ili nula, nego one koji to misle, a govore drugačije.

Smatra da će deo opozicije koji se ujedinio u koaliciju "Srbija protiv nasilja" izbegavati temu Kosova jer su unutar same koalicije razna mišljenja na tu temu, odnosno nemaju jedinstven stav, što im je, napominje, otežavajuća okolnost.

"S druge strane, mislim da nemaju ni prave odgovore šta raditi sa Kosovom i kako rešiti to pitanje i mislim da to i ne odgovara dobrom delu njihovih birača jer dobar deo onih koji će glasati za tu koaliciju i koji su ljuto okrenuti protiv vlasti, mislim na građane, i među njima je mnogo onih koji nisu za predaju Kosova", naveo je.

Lacmanović dodaje da sa druge strane postoji desnica koja je jasnija, a koja na pitanju Kosova i ubira poene.

"Oni su čvrsto protiv bilo kakvih dogovora koje predlaže EU jer generalno oni jesu nepovoljni i nefer, a vladajuća koalicija je negde najrealnija, nalaze se u srži tog problema, pregovaraju, razgovaraju i moraju da izvagaju dokle Srbija može da ide u pregovorima, šta može da ponudi, dokle da ide u ustupcima da nešto damo, ali da se ipak Kosovo ne priznaje jer nekada u budućnosti, za 10, 20, 50 godina, taj neki potpis kakav god da je, može da bude jako bitan", zaključio je Lacmanović.