Lajčak: Članstvo Zapadnog Balkana u EU treba da bude prioritet, odnos Srbije i Kosova utiče na ceo region

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Članstvo Zapadnog Balkana u Evropsku uniju treba da bude u centru pažnje, jer EU bez država iz regiona neće biti potpuna, poručio je danas na Forumu u Dubrovniku izaslanik Unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je na panelu "Zapadni Balkan: novi evroatlantski zamah" rekao da je rat u Ukrajini doneo spoznaju da se proširenje EU mora vratiti u igru.

“Proces proširenja je izgubio svoju dinamiku i energiju i jasno je da se nešto mora učiniti, a ironično bih rekao da je ruska agresija u Ukrajini donela pozitivan efekat - razumevanje da imamo nedovršene poslove na Balkanu i da moramo da budemo ozbiljni i da proširenje vratimo u igru, da bude u centru pažnje i da EU shvati da bez prihvatanja partnerskih država na Zapadnom Balkanu nećemo biti potpuni”, rekao je Lajčak.

On je dodao da je zemljama Zapadnog Balkana pre 20 godina obećano da će ući u EU, ali da je za dve decenije samo Hrvatska uspela da uđe u EU.

Govoreći o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, Lajčak je rekao da ovo pitanje ima uticaja na svaku zemlju u regionu.

“U februaru i martu smo postigli dva sporazuma sa odličnim rezultatima na putu normalizacije između Kosova i Srbije. Ovo nam daje novu platformu i jasan put ka normalizaciji sa vrlo jasnim elementima. Rekao sam da posle toga nema povratka", ponovio je Lajčak.