Lajčak: Dijalog Kosova i Srbije bi mogao da bude završen u roku od nekoliko meseci

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak rekao je na konferenciji za medije da dijalog ne bi trebalo da bude odgovornost samo jedne stranke na Kosovu, već svih političkih partija, a upitan o vremenskim ograničenjima za nastavak dijaloga, poručio je "da će se to desiti kad god obe strane budu spremne, ali i da veruje da će dijalog biti završen za vreme mandata Vlade Aljbina Kurtija".

„Nastavićemo što je pre moguće i kad god su Kosovo i Srbija za to spremni. Mogu da kažem da bi dijalog mogao da bude završen u roku od nekoliko meseci, a ne u roku od tri, pet ili deset godina. Ne žurim se da rešim to pitanje i nećemo žuriti, ali to je pitanje o kojem će Kosovo i Srbija odlučiti, koliko brzo će se o tome odlučivati", rekao je Lajčak.

Visoki predstavnik EU je i dodao da se nada da će češće dolaziti u Prištinu.

"Došao sam na Kosovo gde su izbori završeni i na kojima je dat mandat Kurtiju i Osmani. EU i SAD su u partnerstvu i žele da dolaskom Bajdenove administracije odnos bude bliži. Pružamo podršku izbornom programu Kurtija i Osmani. EU je spremna da podrži prioritete i države članice EU raduju se nastavku dijaloga u okviru kog se razgovara o pitanjima važnim za Kosovo. Zaključak sa ova dva sastanka je da dijalog treba nastaviti “, rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, “dijalog nije odgovornost jedne stranke ili vlade, već svih političkih partija na Kosovu”.

Lajčak posetu Pritšni završava sutra , a potom će otputovati u Beograd pa zatim u Podgoricu.

Evropska unija je u prvim reakcijama nakon izbora na Kosovu 14. februara pozvala nove vlasti da nastave konstruktivan angažman u dijalogu sa Srbijom.

Zvanični Brisel je najavio da do izbora nove Vlade Kosova neće biti sastanaka u okviru dijaloga.

 

Ja
02. Mart 2021.
Zlo nije potrebno nikome ni srbiji ni citavom balkanu kosovo je srbija i vekovna srpska je drzava !!!!!!!!!!
Kosovo ce. Biti vekovima srbija
02. Mart 2021.
Kosovo je uvek bilo srbija
Mi
02. Mart 2021.
Ostace. I dalje. Srbija. Samo. Je u pitanju. Vremena