Lajčak: Korisni razgovori o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije tokom protekle nedelje

Lajcak 14-11-2023 Beograd 01
Izvor: Kosovo Online

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak napravio je hronologiju sastanaka koje je održao proteklih dana, od kojih je jedan bio sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom sa kojim je razgovarao o statusu dijaloga. On je takođe imao sastanak sa Jensom Pletnerom, savetnikom za spoljne poslove nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je uključen u dijalog Kosova i Srbije.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je nedelju završio u Slovačkoj, gde je na Šato Bela forumu govorio o trenutnoj dinamici odnosa EU i Zapadnog Balkana i novom zamahu za proširenje.

„Ranije ove nedelje, otputovao sam u  Bukurešt, gde sam učestvovao na događaju Evropskog saveta za spoljne odnose koji je bio fokusiran na budućnost proširenja EU. U razgovorima je bilo reči i o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, što je ključno za evropske puteve i jedne i druge. Na marginama događaja, imao sam korisnu razmenu o stanju u dijalogu, kao i  o regionalnoj dinamici sa ministarkom inostranih poslova Rumunije Luminicom Odobesku. Veoma sam zahvalan na podršci Rumunije mom radu i njihovom aktivnom angažmanu na Zapadnom Balkanu“, napisao je on.

Ranije je takođe posetio Maroko i Grčku gde je učestvovao na samitima.

„Uključujući se u živu diskusiju, istražili smo evropsku budućnost Zapadnog Balkana u trenutno složenom geopolitičkom pejzažu“, istakao je on.

Po povratku u Brisel, održao je sastanke sa predstavnicima crnogorske vlade, ministarkom evropskih poslova Maidom Gorčević i ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem sa kojima je razgovarao o opredeljenosti Crne Gore za integraciju.

„Takođe sam se sastao sa finskom ministarkom spoljnih poslova Elinom Valtonen, kako bih govorio o Dijalogu i obnovljenom nastojanju da se perspektiva Zapadnog Balkana pretvori u stvarnost. Pozdravljajući nemačkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, Manuela Zaracina, u Briselu, uporedili smo beleške o najnovijim dešavanjima u regionu, a ja sam dao najnovije informacije o stanju dijaloga“, dodao je Lajčak.

On se zajedno sa o sa šefom Misije EU za vladavinu prava na Kosovu, generalom Barbanom, obratio Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta o najnovijim dešavanjima na severu Kosova i napretku postignutom u Dijalogu uz podršku EU.

„Sredinom nedelje sam krenuo na kratko putovanje u Berlin, gde sam se sastao sa Jensom Pletnerom, savetnikom za spoljne poslove nemačkog kancelara Šolca, kao i sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova Nemačke. Usred mog prepunog dnevnog reda u Briselu, sa zadovoljstvom sam prihvatio poziv Slovačke stalne delegacije pri Natou da budem gostujući govornik na njihovom podkastu. Udubili smo se u bezbednosna dešavanja na Balkanu i moj profesionalni put“, poručio je Lajčak.