Lajčak najavio posetu SAD: Preduzeti hitne korake ka deeskalaciji na severu Kosova

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izalsanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak kaže da je na Prespanskom forumu za dijalog u Severnoj Makedoniji situacija na severu bila glavna tema svih razgovora, i da je potrebno preduzeti hine korake ka deeskalaciji.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je tokom ove nedelje obavestio ambasadore NATO i EU o situaciji na severu i istakao da je neophodno preduzeti korake ka deeskalaciji.

"Ranije ove nedelje, informisao sam svoje kolege u Briselu o mojoj nedavnoj zajedničkoj poseti regionu, trenutnoj situaciji i daljem putu. Tokom moje posete sedištu NATO, sastao sam se i sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom, razgovarali smo o situaciji na severu Kosova. Obojica smo se složili da je potrebno hitno preduzeti korake za deeskalaciju. Ovu tačku sam dodatno naglasio dok sam se obraćao ambasadorima NATO i EU", istakao je Lajčak.

On je najavio posetu Americi, gde će sa partnerima razgovarati o rešavanju krize.

"Uputiću se u Vašington na poziv mojih partnera iz SAD. Imaćemo intenzivne razgovore o putu napred i neposrednim narednim koracima", naveo je Lajčak.