Lajčak: Nakon uspešnog Ekonomskog foruma u Davosu fokus na sledeće korake u dijalogu

Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak
Izvor: Facebook

Specijalni izasanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ocenio je, sumirajući utiske sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da je ključno da se iskoristi "politički zamah" koji postoji kada je reč o proširenju EU i istakao da je nakon uspešnog foruma u Švajcarskoj vreme da se u "potpunosti ponovo fokusiramo na sledeće korake u dijalogu".

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je iz Davosa stigao u Brisel, ukazujući da godišnji sastanak Svetskog ekonomskog foruma označava početak diplomatske godine, okupljajući lidere iz vlada, biznisa i civilnog društva širom sveta kako bi se uključili u diskusije o najhitnijim izazovima.

Podseća da se ovogodišnji forum fokusirao na temu obnove poverenja.

"Tokom tradicionalnog Diplomatskog dijaloga Zapadnog Balkana, razgovarali smo o očekivanjima i prioritetima u regionu i Evropskoj uniji u vezi sa proširenjem. Kao komoderator, podelio sam svoje zapažanje da, iako postoji primetan entuzijazam od strane istočnih partnera, nailazi na skepticizam sa Zapadnog Balkana. Trenutni zamah za proširenje je stvaran, ali kao što smo dobro svesni, u politici zamah nikada ne traje večno. Stoga je sada ključno pitanje da li ćemo uspeti da ovaj zamah transformišemo u novi kvalitet proširenja ili ćemo ga potpuno izgubiti", naveo je Lajčak.

Davos se, naglasio je Lačak, pokazao kao neprocenjiva platforma za povezivanje sa prijateljima, kolegama, partnerima i liderima iz regiona i šire.

Razgovori su obuhvatili spektar važnih dešavanja koja se očekuju ove godine, kako na Zapadnom Balkanu, tako i na globalnoj sceni, ukazao je on.

"Ali posle zadivljujuće nedelje uronjene u različite perspektive unutar globalnog 'mehura' umova, sada je vreme da se u potpunosti ponovo fokusiramo na sledeće korake u dijalogu", poručio je Lajčak.