Lajčak: Neophodan dijalog, u potpunosti ću se posvetiti pronalaženju puta napred

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se još jednom povodom događaja na severu Kosova, navevši da "ovaj užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga".

Lajčak je i istakao i da će se u narednim danima, u potpunosti posvetiti pronalaženju puta napred.

"Po povratku iz Njujorka, dočekala me šokantna vest o napadu na kosovske policajce na severu Kosova. Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivno je samim principima mira i saradnje. Moje srce je uz žrtve, njihove porodice, prijatelje i kolege. Ovaj užasan napad dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, što je naglašeno tokom prošle nedelje, kada sam učestvovao na nedelji visokog nivoa Generalne skupštine UN u Njujorku. Razgovarao sam sa brojnim liderima i kolegama iz celog sveta. Na ovaj ili onaj način, svi smo istakli važnost dijaloga i saradnje", napisao je Lajčak na Fejsbuku i nastavio:

"Takođe sam se sastao sa šest predsednika Zapadnog Balkana i visokim zvaničnicima UN, u diskusiji o regionalnoj dinamici. Visoki predstavnik Borrelj je takođe bio domaćin tradicionalnog ručka za Zapadni Balkan kako bi uskladili naše poruke za ovu sedmicu na globalnoj sceni. Da bih pronašao put napred u regionu, a posebno u dijalogu, vodio sam strateške razgovore sa našim 🇺🇸 partnerima. Ove godine sam posebno cenio večeru sa bivšim predsednicima Generalne skupštine i sadašnjim predsednikom 78. zasedanja Generalne skupštine UN. Bilo je sjajno vratiti se u UN, ali posle nedelju dana 'globalnih brzih spojeva' došlo je vreme da se vratim u Brisel. U narednim danima, u potpunosti ću se fokusirati na pronalaženje puta napred", izjavio je Lajčak.