Lajčak o nedavnim sastancima: Dogovorili smo nastavak razgovora na implementaciji sporazuma

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak sumirao je ovonedeljne sastanke koje je održao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i sa glavnim pregovaraćima Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da je početkom nedelje boravio na Krfu, na 25. međunarodnom SIMI simpozijumu, gde je imao prilike da se sastane sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Uključili smo se u dug i konstruktivan razgovor o trenutnoj situaciji na severu Kosova i putu ka deeskalaciji, u skladu sa izjavom EU od 3. juna i implementaciji svih sporazuma iz dijaloga“, naveo je Lajčak.

U utorak je, kako navodi, u Briselu razgovarao sa potpredsednikom Vlade i glavnim pregovaračem Kosova Besnikom Bislimijem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju i  glavnim pregovaračem Srbije Petrom Petkovićem.

„Posvetili smo duge sate diskusijama o sveobuhvatnoj listi pitanja dijaloga, uključujući primenu Sporazuma od 27. februara i neophodnu deeskalaciju na severu. Dogovorili smo se da nastavimo ove razgovore i rad na nekoliko dokumenata u narednom periodu“, napisao je on.

Dalje je naveo da je imao prilike i da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je istog dana posetio Brisel.

„Složili smo se da je važno hitno preduzeti korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova i brz napredak u normalizaciji odnosa“, dodao je on.