Lajčak: Ove i iduće godine jedinstvena šansa za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak smatra da trenutni politički kalendar predstavlja jedinstvenu šansu za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, jer kako navodi, ne predstoje izbori ni na Kosovu, ni u Srbiji, ali ni u EU i SAD, prenosi Euronjuz.

"Imamo sada jedinstvenu šansu u političkom kalendaru, nešto što nismo imali najmanje deset godina, a to je da od sada do 2024. nemamo izbore u Srbiji, kao i na Kosovu, te i nema velikih izbora u Evropi, a ni u SAD", naveo je Lajčak u intervjuu agenciji APA.

To znači da nema "prepreka u političkom kalendaru" i da mogu da se prave "pravi napreci", smatra Lajčak. 

"Ova i iduća godina su odlučujuće i jedinstvene i bila bi velika greška ako ne bi iskoristili taj vremenski prozor", poručio je on.

Podršku Londona i Vašingtona procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine Lajčak vidi pozitivno.

"Iako formalno nije više članica EU posmatram Veliku Britaniju kao deo zajedničkih napora, a imamo i veoma dobru saradnju sa SAD", naglasio je Lajčak.

Lajčak je, u vezi s dogovorom Beograda i Prištine o slobodi putovanja, kazao da je to rešenje jednog važnog pitanja, koji se mnogim građanima u zapadnoj Evropi ne čini značajnim. 

Bili smo blizu novom nasilju

"Ne smemo zaboraviti da smo na severu Kosova 31. jula bili veoma blizu novom nasilju i želeli smo po svaku cenu izbeći ponavljanje toga 31. avgusta. Uoči dogovora imali smo 18. avgusta 'dobar sastanak' predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu", objasnio je on.

Ukazao je na to da sada treba da se pronađe rešenje za sledeći konflikt vezan za priznavanje registarskih tablica, za šta je rok do 31. oktobra.

"To je skoro, ali dva meseca je bolje od dva dana ili dve nedelje. Mi smo već tokom sastanka u Briselu izneli više predloga i dalje ćemo sa Prištinom i Beogradom sarađivati kako bi osigurali da to ne bude dalje pitanje za konfrontaciju i nasilje", naveo je on.

Lajčak je važnim i pozitivnim ocenio što su Vučić i Kurti tokom sastanka u avgustu bili saglasni da bi trebalo redovnije da se sastaju, jednom mesečno, kako bi razgovarali o "putu u budućnost".

Upitan za ulogu Moskve, Lajčak je istakao da nema sumnje da je interes Moskve da podstiče nestabilnost na Balkanu i da zbunjuje ljude kako ne bi znali šta je istina i kome treba da veruju.

Međutim, naglašava da Rusija nije glavni akter na Balkanu.

"Mi smo glavni akter. Mi, EU, imamo instrumente, imamo ponudu članstva, a Rusija koristi samo prostor koji ostavljamo otvorenim", objasnio je on dodajući da je važno da EU poštuje svoja obećanja. 

Rekao je da se ne treba bojati Rusije, već se koncentrisati na sopstvene zadatke.

Uloga Rusije će se promeniti

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini je proširenje EU ponovo učinio "političkim" i ojačao uverenje da se radi o "političkom procesu", koji se zasniva na ispunjavaju tehničkih kriterijuma, ali koji nije "tehnička vežba".

"To je proces koji se zasniva na zajedničkim vrednostima. To je bio i poziv za buđenje za one u EU, koji su mislili da Balkan može čekati još par godina. Sada je jasno da to nije moguće", objasnio je Lajčak. 

Naglasio je da će rat jednom stati, ali da neće biti povratka u stanje pre rata.

"Svetski poredak se promenio i to je jasno. Uloga Rusije će se promeniti. A mi želimo da EU bude među onima koji će oblikovati novi svetski poredak, a ne možemo biti 'igrač'' ako se i dalje budemo bavili Balkanom. Ako budemo suviše preokupirani sobom, našim kontinentom, onda niko neće čekati na nas", poručio je Lajčak.

To, kaže, ne znači da svaka zemlja Balkana mora biti punopravna članica EU.

"Međutim ne sme biti sumnje u privrženost, i ozbiljnosti procesa, kao i naše ponude. To je važno", istakao je Lajčak.