Lajčak: Postoji vrlo precizan plan za dijalog, ali Kurtiju treba neko vreme da se pripremi

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Komesar Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je sinoć da postoji vrlo precizan plan za dijalog između dve strane.

Kako prenosi Koha, Lajčak je rekao da su mapu puta u ovom dijalogu jasno definisali i saglasili aktuelni kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u julu prošle godine.

"Dogovorili smo se oko tema i imamo vrlo precizan plan. Nadam se da me razumete da je trenutno nemoguće da se to javno objavi. Moj posao je da osiguram da to znaju i oni koji to trebaju znati. Postoji lista, postoji razumevanje, postoji proces. Mi imamo napretka, dogovorili smo se oko određenih elemenata ove liste, tačnije o nestalim osobama, raseljenim licima, ekonomskoj saradnji. Dakle, mapa puta je jasno definisana i sa njom su se složili premijer Hoti i predsednik Vučić u julu", rekao je Lajčak.

Upitan hoće li biti podrške za novu vladu Kosova koju bi trebalo da predvodi Samoopredeljenje i njen lider Aljbin Kurti, komesar EU je rekao da je o tome razgovarao sa Kurtijem.

"Kao što sam vam rekao, rezultat naših razgovora je da dijalog treba nastaviti, a istovremeno u potpunosti poštujem činjenicu da će gospodinu Kurtiju trebati neko vreme da se upozna s dijalogom. Razgovaraće s ljudima koji su deo ovog procesa, pročitaće pisma koja je dobio od mene i sastaćemo se ponovo. Nastavićemo s našim razgovorima o tome kako i kada ćemo nastaviti dijalog", rekao je Lajčak.