Lajčak: Potreban sveobuhvatan sporazum o normalizaciji, status kvo nije održiv

Miroslav Lajčak
Izvor: Reporteri

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao da put ka EU obe strane vodi preko dijaloga, a da je „sveobuhvatan sporazum o normalizaciji urgentan jer ‘status kvo’ nije održiv“.

Lajčak je naveo za "Kurir" da je „veoma važno da prevaziđemo trenutnu fazu u kojoj razgovaramo skoro svakodnevno sa dvojicom lidera samo da bismo izbegli veće tenzije i počeli više da razgovaramo o široj slici. 

"Strane imaju vrlo različita viđenja o brojnim pitanjima na stolu, posebno o tome šta znači sveobuhvatan sporazum o normalizaciji. Ipak, treba da očuvamo optimizam i unesemo pozitivan zamah u ono što radimo. Važno je raditi na pitanjima koja su od zajedničkog interesa i gde je napredak moguć - a ima ih mnogo, uključujući širu stratešku dimenziju. Takođe je veoma važno da prevaziđemo našu trenutnu fazu, u kojoj razgovaramo skoro svakodnevno sa dvojicom lidera samo da bismo izbegli veće tenzije i počeli više da razgovaramo o široj slici", navodi Lajčak i dodaje.

"Ne zaboravimo da je proces normalizacije povezan sa evropskim putem Kosova i Srbije - neće biti pristupanja EU ni za jednu stranu bez sveobuhvatne normalizacije odnosa, i strane to znaju. Članstvo u Uniji je strateški cilj i Kosova i Srbije, te sam uveren da će napredak u dijalogu na kraju biti neizbežan, a činjenica da su oba lidera sada spremna da se redovno sastaju u Briselu znak je njihove posvećenosti postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa.

Lajčak kaže da je na dvema stranama da definišu konačni ishod i dogovore se o njemu uz posredstvo EU.

"Moj mandat je da pomognem da Kosovo i Srbija postignu sporazum o normalizaciji odnosa koji je sveobuhvatan i pravno obavezujuć. Po mom mišljenju, to će biti sporazum koji će rešiti sva ključna dosad nerešena pitanja. To znači, sva glavna pitanja koja nisu rešena ranije i, paralelno s tim, finalizaciju onih koja su rešena, ali nisu potpuno realizovana", ističe Lajčak.

Na pitanje šta je za njega kompromisno rešenje / normalizacija odnosa, odnosno da li obe strane treba da budu podjednako zadovoljne, Lajčak odgovara.

"Da ponovim, na dvema stranama je da se dogovore o elementima budućeg sporazuma o normalizaciji. Kako ja to vidim, on treba da reši ključna nerešena pitanja u odnosima između Kosova i Srbije na sveobuhvatan način. Ono što mogu reći je da je sveobuhvatan sporazum o normalizaciji urgentan jer status kvo nije održiv - vreme je da se ovaj proces uspešno završi. Dijalog se vodi pod okriljem EU, ali dve strane imaju jednako vlasništvo nad njim. Kod svih pregovora o teškim pitanjima dve strane će dobiti nešto od onoga što žele i moraće da pristanu na kompromis po drugim pitanjima, i obe će morati da prihvate sporazum. Dozvolite da ponovim da put ka Evropskoj uniji za obe strane ide preko dijaloga pod okriljem EU. EU ohrabruje Kosovo i Srbiju da se uključe u proces proaktivno i konstruktivno, jer verujemo da je to u interesu i Kosova i Srbije, a i šireg zapadnobalkanskog regiona".