Lajčak: Sa Kurtijem o registarskim tablicama i energetici, postoji rizik da se Elektroseveru oduzme licenca

Miroslav Lajčak
Izvor: Reporteri

Evropski posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak rekao je da je na današnjem sastanku sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom i sa glavnim pregovaračem Besnikom Bislimijem razgovarao o registarskim tablicama i implementaciji energetskog sporazuma, jer, kako je rekao, postoji rizik da Elektroseveru bude oduzeta dozvola, prenosi Reporteri.

"Razgovarali smo jer, kao što znate, rok za promenu registarskih tablica ističe 31. oktobra i veoma je važno za nas i Evropsku uniju da znamo kakvi su planovi i da sprečimo moguću eskalaciju situacije", rekao je Lajčak.

Kako je dodao, u toku su konsultacije u vezi sa energetskim sporazumom.

"Postoji rizik da će Elektroseveru biti oduzeta licenca. Razgovarali smo o ovim pitanjima i bilo mi je važno da ih prenesem premijeru Kurtiju. Biću u Beogradu po tom pitanju u ponedeljak", istakao je on.

On je ponovio da je pravi trenutak za normalizaciju odnosa, jer do 2024. godine nema izbornog procesa ni u EU ni u SAD.

"Svaki dan je važan, rekao sam da imamo jedinstven kalendar. Mi smo u savezu sa SAD i Velikom Britanijom. Želimo da vidimo dijalog koji proizvodi normalizaciju. 2024. su izbori u SAD, a potom i u EU. Ne kažem da je sledeća godina odlučujuća, ali imamo dobru priliku pred izbore", rekao je Lajčak medijima.

On je odbio da komentariše izjave evropskog komesara za proširenje i susedstvo EU Olivera Varhelija, koji je dan ranije kritikovao Kosovo zbog jednostranih akcija. Lajcaku je rekao da "on ima svoj mandat, a ja svoj", prenosi Ekonomija onlajn.

"U ponedeljak ću biti u Beogradu, sa istim pitanjima i sa istim dnevnim redom", najavio je Lajčak.