Lajčak: Sa Petkovićem i Bisljimijem o statutu ZSO, energetici, izborima – nastavak razgovora narednih dana i nedelja

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da je sa glavnim pregovaračima Srbije i Kosova, Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem, u odvojenim susretima, razgovarao, između ostalog, o statutu ZSO, enrgetici i izborima, te da nastavak razgovora očekuje „u narednim danima i nedeljama“.

Sumirajući radnu nedelju, pre odlaska u Maroko, Lajčak je na Fejsbuku podsetio da je početkom sedmice putovao u Beograd, posle nedavne posete Prištini.

„Sastao sam se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem. Razgovori su bili nastavak naših napora da unapredimo implementaciju Sporazuma na putu normalizacije. Slično našim diskusijama na Kosovu, pozabavili smo se i drugim hitnim pitanjima u dijalogu koji vodi EU, naglašavajući potrebu za hitnim rešavanjem u pripremi za ovonedeljni sastanak glavnih pregovarača“, napisao je Lajčak.

Dodao je i da je u razgovorima naglasio potrebu da implementacija Sporazuma treba da napreduje tako što obe strane ispunjavaju obaveze, korak po korak, paralelno i na principu da obe strane moraju nešto da urade da bi nešto dobile.

Zatim je nabrojao da je ubrzo po povratku u Brisel, dočekao novog crnogorskog ministra spoljnih poslova Filipa Ivanovića, te da je „srećan što je video da je Crna Gora dobila snažnu vladu sa  EU agendom u ključnom trenutku za odnose EU i Zapadnog Balkana“.

„Nadam se da će Crna Gora iskoristiti ovaj jedinstveni zamah da napravi suštinski napredak na svom putu ka EU“, naveo je on.

U sredu je, dodaje, imao „koristan sastanak sa liderom kosovske opozicione partije DPK Memljijem Krasnićijem o situaciji na Kosovu i značaja napretka u dijalogu za put Kosova u EU.

„Dan sam zaključio govorom na večeri za Zapadni Balkan koju je organizovala grupa Evropskog parlamenta za obnovu Evrope. U svom obraćanju govorio sam o Zapadnom Balkanu, važnosti trenutnog zamaha i potrebi brzog napretka u njihovom EU pristupanju“, napisao je Lajčak.

Na kraju je, u četvrtak bio domaćin dvojici glavnih pregovarača u Briselu, Petru Petkoviću i Besniku Bisljimiju.

„Razgovarali smo o nizu tema – Statutu, Planu implementacije, energetici, registarskim tablicama, izborima i nestalim licima. Sastanci su bili od pomoći u postizanju napretka po brojnim pitanjima na dnevnom redu našeg dijaloga i radujem se brzom nastavku. Zato planiram da nastavim razgovore u narednim danima i nedeljama“, zaključio je Lajčak.