Lajčak: Stvorili smo uslove za nastavak dijaloga, tačan datum nakon posete Beogradu

Lajčak
Izvor: GazzetaExpress

Specialni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poslednjeg dana posete Prištini na konferenciji za štampu rezimirao je posetu i sastanke koje je održao sa političarima i poručio da je uveren da su stvoreni uslovi za nastavak dijaloga, prenosi Koha.

"Ovo je kraj moje prve posete Kosovu kao specijalnog izaslanika EU. 27 zemalja članica EU poslalo je signal angažmana na Kosovu i u regionu. Svaki put kada nešto radim pokušavam da to učinim 100 osto, tako da sam posvećen obnavljanju dijaloga i pomoći stranama koji bi normalizovao odnose Kosova i Srbije, uz stabilan i prihvatljiv sporazum", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima ovih dana boraveći u Prištini održao je konstruktivne i korisne sastanke sa liderima stranaka.

"Na tim sastancima sam naglasio da Kosovo mora biti ujedinjeno u dijalogu. Dijalog mora početi brzo. Razgovarali smo i o konkretnim koracima, datumima i prioritetima. Sretan sam što je dijalog uz pomoć EU prioritet. Očekujem da će se dijalog uskoro nastaviti", rekao je Lajčak.

Kako je naveo o sličnim temama će razgovarati i u Beogradu gde će se sledeće sedmice susresti sa presednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

"Budući da ću sledeće nedelje posetiti Beograd, razgovaraće o tome sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i tada ćemo odrediti tačan datum. Zadovoljan sam odlukom da se roba može kretati bez ikakvih problema. Napuštam Kosovo sa sigurnošću da su stvoreni uslovi za dijalog", poručio je izaslanik EU.

Dodao je da je Kosovo deo Evrope uz ocenu da su uspesi zajednički.

"Put ka EU prolazi kroz ovaj dijalog", kazao je on.

Nije komentarisao inicijativu SAD i poziv na sastanak predstavnika Beograda i Prištine 27. juna u Vašingtonu, uz poruku da je Amerika strateški partner EU u rešavanju mnogih problema.

Takođe je dodao da nije došao na Kosovo da izabere partnera koji bi trebalo da pregovara.

„Nisam ovde da biram partnera, poštujem činjenicu da će vlada voditi pregovore. Za nas su SAD veoma uspešan partner, bili smo veoma uspešni kada smo radili u tandemu, posebno na Balkanu. Mi komuniciramo sa našim partnerima u Sjedinjenim Državama o našim inicijativama, očekujem da će i oni to učiniti“, rekao je slovački diplomata odgovarajući na pitanje o inicijativi Vašingtona.

Osvrnuo se i na izjave Tačija da bi konačni sporazum trebalo da bude obostrano priznanje.

„Želim da olakšam sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum. Nisam ovde da spekulišem. Moj mandat je normalizacija odnosa ", rekao je izaslanik EU.

Lajčak je u sredu imao razgovore sa predsednikom Pokreta samoopredeljenja Aljbinom Kurtijem, kao i predsednikom Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafom,a kasnije tokom dana Lajčak se sastao i sa predstavnicima drugih albanskih parlamentarnih stranaka.

Izaslanik EU se takođe sastao sa predstavnicima srpske zajednice i drugih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Prethodno, u utorak se sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, a zatim, u dovojenim sastancima, i sa predsednicom parlamenta Vjosom Osmanijem i premijerom Avdulahom Hotijem.

Po dolasku u Prištinu, izjavio je da je "napredak Kosova na evropskom putu moguć samo kroz EU i najavio nastavak procesa u Briselu".

Lajčak je na Kosovo stigao dan nakon što je izaslanik Bele kuće za dijalog između Kosova i Srbije, Ričard Grenel, najavio da će se predstavnici Beograda i Prištine sastati u Beloj kući 27. juna.

Dijalog između Kosova i Srbije obustavljen je od novembra 2018. godine, kada su kosovske vlasti uvele stopoodstotnu taksu na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu, ova mera zamenjena je recipročnošću, ali nova vlada kosovskog premijera Avdulaha Hoti uklonila je sve mere, usled čega su, kako je rekao, uklonjene sve prepreka za nastavak dijaloga sa Srbijom.