Lajčak: Susret Vučića i Kurtija očekujem pre leta u nastavku dijaloga

Miroslav Lajčak
Izvor: Večernje novosti

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da i u Beogradu i Prištini postoji volja za dijalogom i "apsolutno razumevanje" da on nema alternativu i dodao da pre leta očekuje da dođe do susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kutrija, prenosi Tanjug.

"Glavni zaključak mojih razgovora u Prištini i Beogradu je da postoji volja za dijalogom, da postoji apsolutno razumevanje da dijalog nema alterantivu i da je dijalog apsolutno ključan za normalizaciju odnosa i evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije", rekao je Lajčak za N1.

Kako je naglasio, nijedan od aktera sa kojima se susreo na KiM i u Srbiji nije postavio pitanje da li je potreban dijalog.

"To je ključna poruka koju nosim sa sobom u Brisel", poručio je Lajčak.

Na pitanje da li je reč o tehničkom ili političkom dijalogu, Lajčak je rekao da ne vidi da postoije dva dijaloga, već da postoji samo jedan, koji je politički po definiciji.

On je podsetio da je 10 godina dijalog vodio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost

''Deset godina je dovoljno dugo za pregovarački proces. Sa dolaskom nove Evropske komisije doneta je odluka da moramo da se fokusiramo na taj proces i da imamo nekoga ko će u EU da prati i bavi se tim procesom 24 sata dnevno sedam dana u nedelji i da to što pregovaramo bude jedan sveobuhvatan sporazum o normalizacij odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Lajčak.

Kako je naglasio, taj sporazum treba da reši sva otvorena pitanja "jednom i zauvek".

Lajčak ie izjavio da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno.

Lajčak je rekao da su ranije postojala dvostruka tumačenja rundi dijaloga i poručio da se zalaže za to da sve što je dogovoreno ima samo jedno tumačenje, odnosno da se neće napustiti pregovaračka soba dok ne bude svima jasno šta je dogovoreno.

"Već smo dogovorili neke delove tog budućeg sporazuma, neke testkove vezane za nestala lica, za unutrašnja premeštena lica i za ekonomsku saradnju. U tim tekstovima nema dvostrukog tumačenja. Tamo je sve dogovoreno - ko, kada i kako će to da ostvari. Mi nismo obelodanili te tekstove, jer postoji princip, dogovaramo jedan sporazum, sveobuhvatni. Ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", rekao je Lajcak.

On je naglasio da je za njega jako bitno da nema dvostrukog tumačenja jer, kako je naveo, iskustvo pokazuje da je onda jako teško da se implementira dogovoreno.

Govoreći o onome šta je urađeno od kada je došao na mesto predstavnika, Lajčak ističe da su pokrenuli proces posle pauze od 18 meseci, da su dogovorili elemente budućeg sporazuma, principe procesa, da su počeli novu fazu dijaloga, da su vratili taj dijalog u Brisel, a EU u lidersku poziciju tog procesa, da su dogovorili već tri konkretna teksta budućeg sporazuma.

Upitan kako vidi narednu godinu u dijalogu, Lajčak kaže da ne odlučuje on, ali da je apsolutno spreman i da želi da vidi nastavak procesa i to da on ima svoju redovnost, da nastave da dogovaraju tekstove, što će, kako navodi, doprineti boljoj atmosferi u regionu i smanjenju napetosti.

Na pitanje da li će EU ubrzati stvari i odrediti rokove, kaže da ih nema, jer ne žele da iko bude talac rokova. Spremni smo da se proces nastavi onom brzinom na koju su spremne strane pregovora, navodi. „Znajući detalje procesa, ja govorim da, tehnički, to može da se završi za nekoliko meseci, ako ima volje“, istakao je.

Završetak procesa podrazumeva i (formalni) mehanizam monitoringa redovnog ispunjavanja, jer će bitne stvari biti potpisane, a EU neće biti samo ta ''''koja će da monitoringuje već i da traži ispunjavanje, koje će biti tesno vezano za evropski put Kosova i Srbije'''', naveo je.

Kaže da i sada imaju detaljan monitoring onoga što do sada nije ispunjeno i da je i to predmet razgovora.

Na pitanje da li je neki papir doneo u Beograd ili Prištinu i predstavio potencijalnim pregovaračima, Lajčak je rekao da taj papir postoji i da je dogovoren između predsednika Aleksandra Vučića i jos aktuelnog premijera privremenih prištinskih institucija Avdulaha Hotija.

"Oni znaju šta se pregovara i kakav je taj proces. Taj papir i neke druge papire sam doneo i predao i Kurtiju, jer on mora da ima punu informaciju. Za mene je bitno da formuliše svoju platformu, program, prioritete sa znanjem svega toga što treba da zna kada je dijalog u pitanju", rekao je Lajčak.

On je dodao da nije primetio da Priština traži promenu formata dijaloga.

Lajčak je naglasio da ono što je dogovoreno mora da se ispuni.

"Da nakon potpisivanja sveobuhvatnog sporazuma, nema nerešinih pitanja jer onda nismo ispunili naš zadatak", poručio je Lajčak.

Upitan da li je sa sobom doneo neki non-pejper, odnosno ultimatum o kojem se govorilo u srpskoj javnosti, Lajčak se nasmejao i rekao da nije.

"Nikad nisam čuo za nikakav non pejper, samo sam pročitao u vašim medijima. Tako ne radi EU, ne donosi ultimatume. EU radi sa partnerima koji žele da postanu deo EU, a EU im pomaže da taj proces ubrzaju i da se ispune uslovi", poručio je Lajčak.

On je naglasio da sveobuhvatna normalizacija odnosa za Prištinu znači formalno priznanje i uspostavljanje diplomatskih odnosa, dok za Beograd to nije to i poručio da je zato potrebno da se strane dogovre.

Lajčak je dodao da je ključna motivacija za obe strane evropska perspektiva.

Ocenio je i da je Srbija napredovala u tom procesu i da naša zemlja treba da otvara i zatvara nova poglavlja i da se približava završetku pregovaračkog procesa.

Što se tiče Prištine, on je rekao da je njima potrebna vizna liberalizacija.

"To je vrlo osetljivo pitanje, oseća se neka frustracija i diskriminacija i imam razumevanja za to, znam koliko je važno i da ljudi putuju, ali onda normalizacija odnosa Kosova i Srbije znači i ulazak Kosova na evropski put", naveo je Lajčak.

Dodao je da je EU jako osetljiva po pitanju evropskih vrednosti - vladavine prava, borbe protiv korupcije, nezavisnosti medija, ali da u slučaju Kosova i Srbije postoji dijalog i normalizacija odnosa kao dodatni uslov.

Ali, kako je naglasio, napredak u dijalogu je značajan katalizator svih tih procesa.

"Zato je bitno da predsednik Vučić stalno ponavlja, i ponavljao je i sinoć, da je posvećen dijalogu, da je spreman da dođe svaki put kad je pozvan i ne sumnjam u to, jer smo to videli…To je jedna vrlo snažna poruka i ja je prenosim državama clanicama - da je Srbija ozbiljan partner u tom procesu. Ali moram da kažem da je i Priština bila ozbiljna", rekao je Lajčak, ocenivši da su izbori na KiM usporili taj proces.

Upitan za izveštaj za Poglavlje 35, u kojem se nalazi pitanje normalizacije odnosa, Lajčak je rekao da se on priprema samo za države članice i da nije javan.

Na pitanje da li će insistirati na Zajednici srpskih opština po modelu koji je dogovoren ili će se tražiti neki drugi, Lajčak je naveo se od tog koncepta nije odustalo i da važi sve što je dogovoreno.

"Najbitnije je da počnu pregovori o tome i da se strane dogovore oko toga kako vide ulogu te zajednice, mi smo tu da im pomognemo. Ponavljam princip - šta je bilo dogovoreno, mora da se ostvari", poručio je Lajčak.

Mara
05. Mart 2021.
Jer Lajcak stvarno misli da smo mi šlb zemlja? a, bogami misli. sporazum nad sporazumima,dogovor nad dogovorima,nece da se napusti soba dok se ne dogovori,Pa to je bilo isto i sa Briselskim gde su pretili ,nista od sporazuma,onda Vasingtonski isto nista i sada ovaj za koji se vrsni politicar Kurti se ne protivi tj. formatu dijaloga,a sporazum ce biti konacan jer ce se u njemu traziti formalno priznanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa i to je normalizacija.Sta nas briga sto Kosovo nema viznu liberalicaciju ,pa im je sada potrebno priznanje od Srbije da bi je dobili,ma nemoj.oni nisu Republika po nicemu samo ispiranjem mozga Albancima da su drzava jer su im Amerika i ostali otvorili ambasade a nema ih u nijednoj instituciji u svetu i EU.Nema priznanja nema sporazuma, Lajcaka i EU dok se prethodni sporazumi ne ispune.Ovaj poslednji koji Lajcak i EU trazi a i Vasington je saglasan odnosi se na priznaje Kosova.Nema!