Lajčak u Rimu o dijalogu Kosova i Srbije – hitna potreba za normalizacijom odnosa

Miroslav Lajčak u Rimu
Izvor: Facebook

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak saopštio je da je danas u Rimu imao niz sastanaka sa italijanskim zvaničnicima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da će sutra o istoj temi razgovarati sa političkim rukovodstvom Malte. Ponovio je da je normalizacija odnosa hitno potrebna kao osnov za stabilnost regiona, razvoj i napredak ka EU.

"Danas sam doputovao u Rim, na niz sastanaka sa našim italijanskim partnerima. Razgovarali smo o najnovijim dešavanjima u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, širim regionalnim pitanjima i narednim koracima u predstojećim mesecima“, napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Naveo je da je danas razgovarao sa diplomatskim savetnikom italijanske premijerke Fabricijom Sađiom, zamenikom generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Karlom Lo Kašom i direktorom za Jadran i Balkan Andreom Kaskoneom.

"Zahvalan sam na kontinuiranoj podršci Italije i bliskoj koordinaciji u našim zajedničkim naporima. Iz Rima ću se sutra uputiti na Maltu na još jednu seriju važnih konsultacija“, najavio je Lajčak.

Podsetio je da je ranije ove nedelje u Briselu ugostio izvestioca Komiteta za politička pitanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Doru Bakojani, koju je, kaže, upoznao sa situacijom u dijalogu Beograda i Prištine, dok je ona njega obavestila o njenom radu u proteklih nekoliko meseci.

Lajčak je ukazao i da je "najintenzivniji" deo prošle sedmice bila Minhenska bezbednosna konferencija.

"Učestvovao sam na više događaja fokusiranih na Zapadni Balkan, uključujući javnu panel diskusiju o budućnosti Zapadnog Balkana, gde sam istakao hitnu potrebu za normalizacijom odnosa između Kosova i Srbije. Normalizacija odnosa je fundamentalna za stabilnost regiona, ekonomski razvoj i napredak ka Evropskoj uniji“, poručio je Lajčak.

Dodao je da je Minhenska bezbednosna konferencija poslužila kao važna platforma za povezivanje sa partnerima, kolegama i prijateljima iz celog sveta, kao i da su takvi razgovori od ključne važnosti kako bi se „opipao puls“ najnovijih dešavanja u različitim regionima sveta i formiralo mišljenja o složenim globalnim pitanjima.