Lajčak zove na dijalog, Kurti spušta rampu

Kurti i Lajčak
Izvor: RTK2

U danu kada je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u Beogradu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tome kako da se napravi pomak u tom procesu, iz Prištine je stigla još jedna u nizu provokacija kojima već mesecima ruše briselske pregovore, prenose Novosti.

Tako su kosovske vlasti juče, četvrti put od početka ove godine, direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću zabranile da poseti Kosovo. 

I ovo će, bez sumnje, biti tema današnjeg obraćanja predsednika Srbije, koji će osim o tenzijama na Kosovu, govoriti i o poseti Ruskoj Federaciji, gde je planirano da se sretne sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Inače, Petković je trebalo danas da prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, kao i da tokom dvodnevne posete obiđe i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na Kosovu i uruči im pomoć. Iz Kancelarije su poručili da nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže srpski narod i ulaže u srpske sredine i to "premijer lažne države Aljbin Kurti nikada neće moći da spreči".

O najnovijoj zabrani već je obavešten Lajčak, a o poslednjim potezima Prištine biće obavešteni i svi međunarodni faktori. Jer sa svakim novim danom i potezom koji povuče, Kurti nas udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posetama, pored svih ostalih dogovora koje ne poštuje.

"Postavlja se pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga? Pitanje je i kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi ‘veliku Albaniju’, a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posete svoj narod i svoje svetinje na KiM? Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme", poručili su iz Kancelarije za KiM.

Lajčak se pre posete Beogradu, u Beču sastao sa Kurtijem, sa kojim je, kako je naveo na Tviteru, razgovarao o trenutnoj situaciji i napretku dijaloga. Međutim, taj susret, sudeći prema odlukama Prištine, nije urodio plodom, kao što nisu ni prošlonedeljne poruke šefova diplomatija EU poslate sa sastanka u Briselu.

Oni su pozvali i Beograd i Prištinu na "konstruktivan angažman" i postizanje "pozitivnih rezultata" uz insistiranje na "primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga".

Vlasti u Prištini od početka godine skoro 20 puta su spustile rampu na administrativnim prelazima srpskim zvaničnicima, ali i sportistima, novinarima, humanitarcima... Ulazak na Kosovo nije dozvoljen ministarki za rad Dariji Kisić Tepavčević, iako je tamo išla u svojstvu profesora. Zabrana je doneta i za prelazak administrativne linije ministra sporta Vanje Udovičića, zatim Veljku Odaloviću, predsedniku Komisije za nestala lica i pomoćniku direktora Kancelarije za KiM Igoru Popoviću. Zabranjen je i ulazak ekipi Rukometnog kluba Arilje, fudbalerima Šumadije Topaonica, autobusima koji su prenosili paketiće deci sa KiM...

Oteli mandat

Priština je juče prekrojila i izbornu volju građana, pa je tako Centralna izborna komisija u Prištini zamenila odbornika Srpske liste Ivana Todosijevića u Skupštini opštine Zvečan zbog pravosnažne presude na dve godine zatvora, jer je rekao da je zločin u Račku lažiran. Na njegovo mesto dolazi Marko Stefanović.