Lajči: Stavljanje pitanja Kosova pred Savet bezbednosti pobeda Srbije

dritan_lajci
Izvor: Gazeta Express

Bivši poslanik Driton Lajči ocenio je da Srbiji odgovara da se o pitanju Kosova rasprava vodi u Savetu bezbednosti UN i da je to svojevrsna pobeda Srbije.

On je gostujući na RTV Dukađini objasnio da Savet bezbednosti raspravlja jedino o zemljama koje smatra za žarištima kriza.

„Kada se sazivaju sastanci Saveta bezbednosti za Kosovo ove prirode, Kosovo nije u povolјnoj poziciji. Stav SAD, Britanije i Francuske je da tih šestomesečnih izveštaja bude što manje. Trenutno ste na dnevnom redu. Vi ste globalna tema, bolјe sa Kosovom u UN nego u Savetu bezbednosti, jer je to nerešena tema. Ako vidite dnevni red, to su Sirija, Ukrajina, Jordan, to šteti imidžu Kosova, jer je to nerešeno pitanje i Kosovo se pominje kao centar krize“, rekao je on.

On je ocenio da je stavljanjem teme na sednicu SB pobeda Srbije zato što Kosovo pokušava da predstavi kao centar krize.

Međutim, ocenio je da se “istina Kosova ne može videti očima Beograda”.

Premijer Kosova Alјbin Kurti učestvovaće na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN, sazvanoj na zahtev Srbije, na kojoj se očekuje da će večeras u večernjim satima razgovarati o najnovijim dešavanjima na Kosovu po lokalnom vremenu. .

Kabinet premijera saopštio je u četvrtak da je Kurti otputovao u Sjedinjene Države zajedno sa svojom ministarkom spolјnih poslova Donikom Gervala-Švarc.

Predsedništvo Srbije saopštilo je u četvrtak da će na sednici govoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija je zahtev za ovu sednicu podnela posle odluka kosovskih vlasti o zabrani srpskog dinara i zatvaranju paralelnih srpskih opština poslednjih nedelјa.

Srbija je u podnetom zahtevu ocenila kao nezakonitu odluku Kosova da zabrani korišćenje srpskog dinara za gotovinsko plaćanje, ocenjujući da je to „nastavak mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilјa nad Srbima”, a, prema rečima Beograd, cilј je „etničko čišćenje i istreblјenje srpskog stanovništva“.