Lakapel: EU nepravedno stroga prema Srbiji, Srbi na Kosovu trpe agresiju

zastava-eu-srbija
Izvor: Kosovo Online

Poslanik Evropskog parlamenta Žan-Lin Lakapel ocenio je danas da Evropska unija prema Srbiji ima nepravedno strog odnos i da na Beograd vrši neosnovane pritiske da uvede sankcije Rusiji i prizna nezavisnost Kosova, prenosi RTV.

Lakapel je za Tanjug izrazio i zabrinutost zbog položaja Srba na Kosovu.

"Uzimajući u obzir prijateljstvo, istoriju i izuzetno bliske odnose, kako između Francuske i Srbije, tako i između Srbije i Evrope, smatramo da je Srbija ozbiljan kandidat za članstvo i mi ćemo to članstvo podržati", rekao je Lakapel.

Poslanik EP iz Grupacije identitet i demokratija je ocenio da Evropska unija prema Srbiji ima izuzetno strog odnos i da vrši pritisak na Srbiju preko dva mehanizma, od kojih se jedan odnosi na prisiljavanje Beograda da uvede sankcije Rusiji, a drugi na priznavanje nezavisnosti Kosova.

Lakapel navodi da može da razume osude Moskve iz EU zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali da ne može da razume da se Srbija koja je 10 godina bila pod sankcijama, prisiljava da iste takve sankcije uvede istorijskim prijateljima.

"Drugi problematični aspekt je pritisak koji Evropska unija vrši kada je u pitanju priznavanje Kosova, kako bi se Srbija sutra priključila EU. Čini mi se da ovde imamo jednu pravdu koja funkcioniše u dve brzine", rekao je Lakapel.

On je izrazio zabrinutost zbog aktuelne situacije na Kosovu i položaja u kojem se nalaze Srbi na Kosovu koji, kako je naveo, trpe značajne provokacije i agresiju prištinskih institucija.

Lakapel je takođe naglasio da razume da Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova, koje je, kako je rekao, "istorijska kolevka" Srbije.

Podsećajući da je dijalog između Beograda i Prištine prekinut, Lakapel je izrazio nadu da će doći do pomaka i da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu nakon što je shvatila da su izbori za gradonačelnike na severu Kosova bili nedemokratski.

"Srpski gradonačelnici su udaljeni na osnovu izbora na kojima je izlaznost bila manja od tri odsto, što je apsolutno nedemokratski. Međunarodna zajednica je to shvatila. što me raduje. Nadam se da će pritisak koji će nametnuti kosovskim vlastima promeniti stvari", dodao je.