Lavrov: EU obećavala specijalni status za sever Kosova i za Donbas - podbacila je u oba slučaja

Sergej Lavrov
Izvor: RTRS

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da se desilo nešto nezamislivo jer je jednoj suvernoj državi oduzeto pravo na ostvarivanje spoljne politike, istovremeno uporedivši "ponašanje EU i kad je reč o postignutim sporazumima gde je EU bila posrednik za Kosovo i minskog regulisanja za Ukrajinu", prenosi Sputnjik.

„Brisel je svečano obećavao da će podržati specijalni status i za sever Kosova, i za Donbas, kojim bi se dozvolilo da Srbi na KiM govore na srpskom, a Rusi u Donbasu na ruskom jeziku, što su identični dogovori o pravima nacionalnih manjina. U oba slučaja EU je doživeo sramotni neuspeh“, rekao je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je naglasio da je "EU bila posrednik u postizanju Briselskog sporazuma 2013. o uspostavljanju ZSO na severu Kosova, i 2014. u potpisivanju Minskog sporazuma".

"I za ZSO na Kosovu i u Donbasu, EU je svečano obećala da će podržati poseban status. A u čemu je taj poseban status? Da ljudi mogu da govore svojim maternjim jezikom, da ga uče u školama, autonomija u očuvanju javnog reda i u posebnim ekonomskim vezama. Kada je u pitanju sever Kosova sa Srbijom, a kada je Donbas u pitanju sa Rusijom. Apsolutni identični ugovori koji su bili usmereni na poštovanje nacionalnih manjina u skladu sa međunarodnim konvencijama. U oba slučaju EU je svečano proglasila da je postigla uspeh, i u oba slučaja EU ne može da ubedi Prištini niti Kijev da poštuju sporazume. Eto koliko je EU kredibilna", naveo je Lavrov.

Lavrov je rekao da ga cinizam Zapada ne čudi i da jasno stavljaju do znanja da će pritiskati ne libeći se ni najnižih sredstava.

„Slično licemerje smo videli i ranije uključujući i u vreme bombardovanja Jugoslavije“, naveo je Lavrov.

Naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da sruši

„U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost“, naveo je on.

Komentarišući mogućnost odgovora zemljama koje su sprečile njegovu posetu Srbiji ruski ministar je rekao da Moskva neće učiniti ništa što bi moglo da naruši veze među narodima.

„Što se tiče odgovora, znate, nikada nećemo činiti nešto što dodatno komplikuje odnose među narodima. Time se bave naši zapadni partneri“, istakao je Lavrov.

Ruski ministar rekao je da zapadni političari žele da reše svoje izborne zadatke zavaravanjem birača.

„Mislim da je to postalo norma za EU ​​i za NATO. Oni se sve više plaše istine, sve više pokušavaju da pobegnu u neku fiktivnu, lažnu stvarnost koja puni ekrane, društvene mreže, sve informacione resurse... žele da reše svoj izborni zadatak zavaravanjem svojih birača“, naveo je ministar.

Još nismo čuli zvanično objašnjenje

Briselska politika na Balkanu i Ukrajini je ista, Evropska unija podržava one koji zadiru u interese pojedinih naroda, konstatovao je Lavrov.

„Samo na Balkanu Brisel podržava one koji rade na štetu Srbije, a u Ukrajini one koji rade sve što ide na štetu Rusa“, rekao je Lavrov.

On je dodao da Moskva još nije čula zvanična objašnjenja zemalja koje su odbile da dozvole prelet avionu ruske delegacije.

„Znam da će biti mnogo objašnjenja koja još nismo čuli. Zemlje koje su odbile da dozvole prelet ruskom avionu reći će da su im naredili u EU i NATO. Oni će, sa svoje strane, govoriti da su te zemlje same donosile samostalne odluke“, primetio je ruski ministar.

Na pitanje o razlozima zašto mu je onemogućen prelet, Lavrov je rekao da su ti razlozi razmatrani u medijima.

„Iznosila se verzija da je Lavrov u Srbiji jedan od najnepoželjnijih gostiju, jer dolazi pre Olafa Šolca i da je on bio nezadovoljan, čak uvređen time. Ostavljam to na duši analitičara koji su to iznosili. To je ponižavajuće pre svega za takve medije“, naveo je Lavrov.

Rusija ceni hrabru poziciju Srbije

Prema njegovim rečima, Rusija ceni hrabru poziciju Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, navodeći da EU upravo hoće to da svi kandidati preuzmu obaveze rusofobičnog karaktera. Kakvu su bezbednost ojačali Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, upitao je Lavrov rekavši da mu je žao tih prijateljskih naroda.
On je istovremeno poručio da Rusija nikada neće preduzimati ništa što dodatno otežava veze među narodima. Time se bave na Zapadu, naglasio je Lavrov.

Lavrov je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je ovakvo ponašanje već postalo stalo norma za EU i NATO.

„Tamo se sve više boje istine, sve više pokušavaju da odu u neku fejk realnost koju pune preko društvenih mreža. Tamo su potpuno isključili sva alternativne medije. Ako je takav izbor napravljen, a nemam sumnje da jeste, Brisel odlučuje da će upravo on odlučivati o sudbini svih zemalja Evrope. To pokazuje još jednom koliko košta status pretendenata na članstvo u EU. Objašnjenje je jednostavno: kandidati su dužni da još u pripremnom stadijumu bespogovorno prate politiku EU u sferi bezbednosti koja je u kranje antiruskom ključu. Eto to čeka zemlje koje pokušavaju da pronađu balans interesa“.

On je naveo da je planirano da se razmotri širok krug pitanja, da se razgovara i o našem strateškom partnerstvu, ali i o međunarodnim pitanjima.

„Očigledno oni koji vuku konce u Briselu nisu to hteli, nisu hteli da mi izrazimo podršku Beogradu između ostalog i projektu Otvoreni Balkan. Sad je svima očigledno da Brisel, Nato i EU žele da pretvore Balkan u svoj projekat zvan Zatvoreni Balkan“, rekao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je konstatovao da Brisel nije hteo da obezbede platformu Rusiji u Beogradu da Moskva iznese svoj stav o nizu regionalnih pitanja.

„U svakom slučaju, naši kontakti ne nestaju. Pozvali smo Selakovića da u najskorije vreme poseti Rusiju. Nadamo se da avion kojim on bude leteo neće biti izložen još jednom sramotnom kažnjavanju od Brisela koji je izgubio svaku pristojnost“, naveo je on.

Ovim postupkom Zapad jasno stavlja do znanja Rusiji da će nastaviti da vrši pritisak na Moskvu, ne prezajući ni od kakvih sredstava, istakao je Lavrov.