Lavrov: Kosovo je samoproglašena kvazi država, Beograd je sjajan grad za pregovore

Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug / Раде Прелић

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Kosovo samoproglašena kriminalna kvazi država koja samo želi da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje kvazi nezavisnosti, prenose Večernje Novosti.

Lavrov je naglasio da je Rusija spremna da razmotri da sledeći pregovori sa Ukrajinom budu u Beogradu i poručio da je prestonica Srbije sjajan grad. 

Govoreći o učešću plaćenika u borbama u Kijevu rekao da je Rusija godinama upozoravala zapadne partnere da na Balkanu aktivno deluju oni koji su vrbovali za Islamsku državu.

"Upozoravali smo kakve posledice to može imati za samu Evropu. Poznata je statistika – da Priština ima rekord po broju onih koji su otišli da ratuju u Siriju i Irak. Potom su se čudili otkud u Evropi oni koji su sekli glave. Upozoravali smo zapadne kolege da ukrajinske ambasade nude usluge slanja plaćenika u Ukrajinu čime krše međunarodne konvencije i diskredituju statut diplomatskih predstavništava”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare. 

Neki od tih plaćenika, kako navodi, davali su izjave po mrežama i jasno je da idu da ratuju za novac 

Dodao je da je stav Rusije poznat i da su upozoravali na "nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine" i zalagali se da se to pitanje rešava na osnovu Rezolucije 1244.

“Evropska unija je pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma. Uveren sam da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila. Neće vršiti pritisak ni SAD. Oni se osećaju sjajno, napravili su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste”, zaključio je Lavrov.

Na pitanje da li bi Beograd bio dobro mesto za pregovore Rusije i Ukrajine, Lavrov je naglasio da je Beograd sjajan grad i da sa stanovišta pozicije i statusa odgovara za bilo kakve pregovore.

"Radi se ipak o tome da mesto pregovora treba da bude prihvatljivo za obe strane. Imali smo pregovore u Belorusiji, zatim je bilo nekoliko video-konferencija. Sada će biti pregovori u Istanbulu. Mada smo spremni da razmotrimo i druge lokacije, uključujući Beograd", odgovorio je Lavrov.