Lavrov o Donbasu: Da se ne ponovi lažna tema navodnog ubistva civila u Račku

Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je nadu da je opoziv predstavnika nekih zemalja iz sastava Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Donbasu zaista povezan sa formalnim razlozima i da misija neće ponoviti iskustvo slične strukture koja je delovala na Kosovu 1999. godine, prenose Novosti.

Kako je naveo Lavrov "danas smo zaista razgovarali o tome (opozivu) i nadam se da su svi razlozi koji su podstakli pojedine učesnike OEBS-a da povuku svoje posmatrače iz ove misije zaista povezani sa faktorima kao što je infekcija virusom korona i odmori".

"Jer, znajući da su zemlje o kojima se radi, zapravo na čelu ovih informacionih terorističkih informacija, nehotice mi pada na pamet da možda imaju neke skrivene misli", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa poljskim kolegom Zbignjevom Rauom.

Lavrov je istakao da "zaista ne bi voleo da se ponovi tužno iskustvo OEBS-a iz 1999. godine kada je šef misije OEBS-a u srpskoj pokrajini Kosovo, gospodin Voker, državljanin SAD, naduvao apsolutno lažnu temu navodnog ubistva civila u selu Račak".

"Kasnije je dokazano da su ti civili bili naoružani borci i da su poginuli u borbi, što je Evropska unija naknadno jasno utvrdila", zaključio je ministar.

Ranije je televizija „Si-En-En“, pozivajući se na informisane izvore, javila da američka administracija u svetlu krize oko Ukrajine namerava da povuče svoje posmatrače iz misije OEBS-a. U nedelju su neki mediji javljali da je moguće da deo osoblja posmatračke misije OEBS-a možda napušta samoproglašenu Donjecku Narodnu Republiku.