Lavrov: SAD žele da ubiju istorijsko pamćenje pravoslavnih na Balkanu

Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug / Раде Прелић

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je odluka Bugarske o proterivanju 70 ruskih diplomata rezultat pritiska Vašingtona na Sofiju, dodajući da postoji želja "američkog suverena da ubije istorijsko pamćenje ne samo Bugara, već i ostalih naroda na Balkanu, pre svega pravoslavnih", prenosi RTV.

"To nije samostalna odluka vršioca dužnosti premijera, koji zastupa apsolutno otvorenu nedvosmislenu proameričku orijentaciju i spreman je da ispuni sve želje svog suverena (iz SAD)", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Šef ruske diplomatije je objasnio da "želje suverena" uključuju ubijanje istorijskog pamćenja Bugara, uništavanje temelja odnosa koji su utvrđeni u zajedničkoj borbi za nezavisnost i mnogim drugim situacijama, uključujući i one iz novije istorije.

"Politika Vašingtona ne odnosi se samo na Bugarsku, ona želi da ubije istorijsko pamćenje i drugih naroda na Balkanu, pre svega, pravoslavnih", ocenio je Lavrov i naglasio da su i same bugarske vlasti bile iznenađene ovom odlukom.

Ruski diplomata je poručio da će Moskva odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti i dodao da je ruskoj ambasadi u ovoj fazi onemogućen normalan rad.

Prethodno je ruska ambasada u Sofiji saopštila da ruske diplomate i službenici ruskih diplomatskih ustanova koji su proglašeni nepoželjnima, napuštaju teritoriju Bugarske.

U utorak 28. juna zvanična Sofija je saopštila da proteruje 70 ruskih diplomata, koji su, navodno, uhvaćeni u špijunaži.

Kao odgovor na odluku bugarskih vlasti ruska ambasadorka u Sofiji Eleonora Mitrofanova podnela je bugarskom MIP protestnu notu zahtevajući poništenje te odluke.

Rok koji je Rusija dala Bugarskoj istekao je u petak u 12 časova.

U Moskvi su obećali da će odgovoriti na ovaj potez bugarskih vlasti, kao i da uzvratne mere neće nužno biti simetrične.

Ambasadorka Mitrofanova je izjavila za bugarsku TV da postoji i mogućnost prekida diplomatskih odnosa sa bugarskom zbog masovnog proterivanja ruskih diplomata.