Lazarević: Policiji ne treba dozvola Kfora; Garić: Ambasade otkrile pozadinu napada na Srbe

Garić, Lazarević, K1
Izvor: Kosovo Online

Urednici portala Kossev i Kosovo onlajn Tatjana Lazarević i Miloš Garić bili su gosti televizije K1, gde su govorili o aktuelnoj situaciji na Kosovu posle nedavnih incidenata na severu zbog novog brutalnog upada kosovske policije, reakcijama Zapada na ovu krizu i o očekivanjima za dalje u pogledu bezbednosti Srba.

Urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić istakao je da reakcije nekih ambasada na dramu koja se na severu Kosova odvijala u sredu, vrlo jasno ukazuju šta stoji iza onoga što je Aljbin Kurti pokušao, i što će, očigledno, tek da radi. 

"Kada pogledate saopštenja ambasada o ovim događajima", kako je rekao Garić, "može se videti ko tu koga podržava i da je to bila koordinisana akcija.

On je naveo da Zapad nema jedinstven stav oko poslednjih dešavanja na severu Kosova, što se vidi iz različitih tumačenja zvaničnika EU.

"Ambasada Velike Britanije dala je punu podršku namerama prištinskih vlasti da ovako sprovode zakon i da se bore protiv šverca na ovaj način, sa teško naoružanim policajcima, sa upadima u apoteke i radnje, sa otimanjem sokova, keksa i lekova uz punu ratnu opremu, bez ikakvih najava. To je sprovođenje zakona na Kosovu", rekao je Garić.

On je naveo da je postojala nada da Kfor neće dozvoliti takvo bahato ponašanje Prištine i upadanje policije sa oklopnim vozilima u srpske sredine, ali da se to dešava pred očima Kfora, koji to pravda.

"Kfor je očigledno rešio da se skloni sa strane i da pusti Prištinu da radi šta hoće. Kosovskim policajcima je potpuno ostavljeno da se ponašaju kako žele, da upadaju, pucaju, bacaju bombe... To Kfor smatra redovnim i bezbednim stanjem zbog koga nemaju razlog da reaguju, a njihov osnovni mandat je da obezbeđuju mir i stabilnost na Kosovu. Ništa od toga se ne dešava", ocenio je Garić.

Povodom poruka iz Prištine da je akcija bila usmerena na borbu protiv kriminalaca i da nije imala nikakve veze sa Srbima na Kosovu, Garić je naveo da je Kosovo u ovom trenutku najkriminalniji prostor u Evropi.

"Kurti je došao na vlast obećavajući da će se boriti protiv kriminala. Ko su glavni kriminalci na Kosovu? Šta se dešava u Drenici, u Glođanu, mestu  Ramuša Haradinaja? Da li je pipnuo te osinjake? Da li je udario na pravi kriminal na Kosovu - šverc droge, oružja, svakodnevna ubistva, 250.000 komada oružja u rukama Albanaca po kućama... Šta radi Kurti? Napada apoteke u srpskim sredinama i otima sokove. To je njegova borba protiv kriminala. Očigledno je šta se ovde radi", rekao je Garić, podsetivši da je policija rekla da su Srbi bacali šok bombe i da je policija bila ugrožena.

"A oni su ispucavali rafale u pravcu Srba i zamalo ubili čoveka. Ovde su stvari već dovedene do apsurda“, zaključio je, upitavši ko ovo radi dva, tri dana pred lokalne izbore, osim, kako je dodao, što Kurti pokušava da podigne svoj poljuljan rejting i vrši pritisak na Srbe na Kosovu i na vlast u Beogradu.

Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev, navela je da je posle nedavnih dešavanja na Jarinju i Brnjaku moglo da se pretpostavi da će se pred izbore desiti slična akcija.  

"Nisam sigurna da je Kurtiju ova akcija podigla rejting, kako mu je podigla ona kod Jarinja i Brnjaka, s obzirom na trinaestodnevnu sliku koja je odlazila - da su se jedinice specijalne policije smenjivale uz prisustvo barikada i da se, za njih, to završilo mirno, bez nasilja i otpora, osim barikada“, navela je Lazarević.

Ona ipak naglašava da su na sever došle policijske jedinice, a ne snage KBS, za koje je potrebno da Priština ima saglasnost Kfora i četiri gradonačelnika.  

"Bila je cela jedna serija izjava zvaničnika iz Prištine o tome da oni nemaju potrebe da ikoga obaveštavaju kada šalju policijske jedinice. Da li je dolazak policijskih jedinica na sever popularan kod Srba. Apsolutno ne", navela je Lazarević i ponovila da su članovi njene redakcije imali problema tokom izveštavanja s događaja u sredu i to od strane okupljenih građana, na šta je kasnije u saopštenju ambasade Velike Britanije i posebno ukazano. 

Lazarević je dodala da, iako je situacija trenutno mirna na severu Kosova, da to ne znači da ona ne može ponovo da eskalira. Takođe je navela da su ovakve akcije "već viđen scenario“ koji se dešavao i za vreme ranijih vlasti na Kosovu, a ne samo za vreme Aljbina Kurtija. 

Napomenula je i da je kosovska policija u sredu slala saopštenja u kojima se navodilo da akcija nije etnički motivisana i da su isticali nacionalnost uhapšenih među kojima su bili i Albanci.

Urednik Kosovo onlajna podsetio je da je ovaj sajt u sredu puštao sliku i video materijale svega što se zbivalo na terenu, da bi najšira domaća i svetska javnost videla šta se dešava.

"Baš kada se pojavila vest da je Srećko Sofronijević ranjen, da su se začuli rafali, da je pucano na Srbe, kada smo sve to objavili, došlo je do potpunog obaranja sajta. Može se pretpostaviti da ćemo i dalje biti na udaru onih kojima očigledno smeta to što radimo i što izveštavamo o svemu što se zbiva na Kosovu i Metohiji“, rekao je Garić.

Naveo je da je Kosovska policija pokušala nekoliko puta da spreči portal Kosovo onlajn u izveštavanju, tako što je slala saopštenja u kojima je demantovala sve ono što je prikazano slikom sa severa Kosova i ono što je dokumentovano.

"Radi se o pokušaju falsifikovanja stanja na terenu i opravdavanja akcije policije, a to je pokušao i Aljbin Kurti koji je poručio Srbima na severu da ne veruju srpskim medijima. Tu je očigledno mislio na naš portal, jer smo mi uglavnom sve to što se događalo odmah objavljivali. A to je neophodno da bi se znalo i da bi se razotkrila ta jedna mračna strana prištinskog režima u ovom trenutku“, naveo je Garić.

Celu emisiju možete pogledati u nastavku.