Lažni sveštenik iz Albanije sprečen u pokušaju zloupotrebe manastira Dečani

manastir Dečani
Izvor: Economia online

Manastir Dečani saopštio je na svom profilu na Tviteru da je sprečen pokušaj lažnog sveštenik iz Albanije NIkole Džufke da u manstiru snimi provokativni video sa nacionalnističkim sadržajem i da je o tome obavešten KFOR. Džufkine tvrdnje iznete u kosovskim medijima na albanskom jeziku da je iz Dečana "izbačen smao zato što je Albanac" odbačene su kao manipulacija.

"Pre nekoliko dana građanin Albanije Nikola Džufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao je da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namerama. Albanska pravoslavna crkva je već izdala saopštenje o njemu. Pošto smo od Crkve Albanije obavešteni da je N. Džufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obavešteni da se čuvaju", navodi se u objavi.

Manastir Dečani negira tvrdnje N. Džufke u pojedinim kosovskim medijima na allbanskom jeziku da je „odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac“, kao potpuno netačne i ocenjuje kako predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namerom širenja verske i etničke netrpeljivosti.

"Odmah nakon incidenta sa N. Džufkom KFOR je obavešten da se pobrine za moguće provokativno delovanje i širenje etničke i verske mržnje. Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posetioci dobre volje su i uvek će biti dobrodošli da posete naš manastir", ističe se su objavi.