Lazović: Za dugoročno rešenje kosovskog pitanja neophodno pomirenje dva naroda

Radomir Lazović
Izvor: Poslanička grupa "Ne davimo Beograd"

Šef poslaničke grupe "Ne davimo Beograd" Radomir Lazović izjavio je da je za dugoročno rešenje kosovskog pitanja neophodno pomirenje dva naroda, a ne neiskreno ispunjavanje uslova koje nameće međunarodna zajednica, prenosi N1.

Lazović je za list „Nova“ kazao da je francusko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja donekle već prihvaćen Briselskim sporazumom, jer se navodi da Srbija neće sprečavati ulazak u EU a Kosovo je već član mnogih međunarodnih organizacija.

„Ovo ne menja suštinu da će za dugoročno, trajno rešenje biti neophodan pravo dogovor i pomirenje dva naroda, a ne neiskreno ispunjavanje uslova koje nameće međunarodna zajednica, iako su međunarodne garancije neophodne i ulazak u EU bi mogao da ima zaista veliki terapeutski uticaj na region“, rekao je Lazović.

On je dodao da je važna autonomija za kosovske Srbe kroz formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) koje bi imale nadležnosti u domenu kulture, obrazovanja i zdravstva, maksimalnu zaštitu pojedinačnih i kolektivnih prava Srba – uključujući i pravo na posebne veze sa Srbijom.