Leo Beširi: Tri scenarija nakon pada kosovske vlade

Naim Leo Besiri
Izvor: N1 Info

Nakon što je na skupštinskom zasedanju na inicijativu Demokratskog saveza Kosova izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija produbljena je politička kriza na Kosovu, prenosi RTK2. Hoće li i kada će biti raspisani parlamentarni izbori, i da li će vlada Aljbina Kurtija nastaviti da funkcioniše sa ograničenim ovlašćenjima u vreme pandemije koronavirusa, za sada se sa sigurnošću ne može tvrditi, kažu poznavaoci političkih prilika.

Politički analitičar Fisnik Haljimi je gostujući u emisiji Razgovor na RTK2 ocenio da trenutna vlada u kojoj  Aljbin Kurti ima ulogu vršioca dužnosti premijera nema legitimitet i da je neminovno raspisivanje novih izbora.

„Imamo jednu vladu bez legitimiteta, što znači da ova vlada ne može da uradi sve, ne može da uradi ništa, nema većinu u skupštini. Kad nemaš većinu u skupštini, možeš sasvim malo toga da uradiš. Bez obzira na to u kojoj smo sada situaciji mi treba da izaberemo novu vladu. Ova skupština treba da izglasa bilo čiju vladu sa nekim rokom do devet meseci, dok se ne ode na nove izbore. Bez novih izbora, ne vidim kraj političke krize“, rekao je Haljimi.

Direktor instituta za Evropske poslove u Beogradu Naim Leo Beširi ističe da su u ovom momentu moguća tri scenarija nakon pada kosovske vlade.

Po njegovim rečima, prvi i najmanje verovatan jeste raspisivanje izbora, drugo rešenje bi bilo uvođenje vanrednog stanja ali je prema njegovom mišljenju najbliže rešenje da predsednik Tači poveri mandat lideru DSK, Isi Mustafi.

„Treća, što je najverovatnija opcija je da predsednik Tači da mandat Isi Mustafi da proba da formira većinu u parlamentu. Postavlja se pitanje da li 83 poslanika koji su glasali za rasformiranje vlade Aljbina Kurtija mogu biti faktor oko formiranja vlade oko Ise Mustafe. Pre svega imajući u vidu da stvari oko njegove stranke nisu baš najsjajnije. U svakom slučaju želim da verujem da je interes svih političkih lidera da se zdravlje i bezbednost građana stavi na prvo mesto“, rekao je Beširi.

Prema Ustavu Kosova nakon što je došlo do pada vlade, predsednik države može da raspusti Skupštinu, za šta, zbog trenutne situacije oko pandemije korona virusa, ima malo verovatnoće.