Les: Napuštanje Kine biće teško za Srbiju, jer joj je ona potrebna za rešavanje pitanja Kosova

timoti les
Izvor: atv

Britanija želi da produbi odnose sa Srbijom na prvom mestu u cilju da je uvuče u antikinesku koaliciju, izjavio je istraživač pri Kembridž univerzitetu Timoti Les na šestoj Britansko-srpskoj konferenciji održanoj u Klubu poslanika, prenosi Tanjug.

Kao zemlja van EU, Britanija može da bira političku orjentaciju i u interesu joj je da Srbiju kao najsjaniju zemlju na Balkanu, prevede na svoju stranu, rekao je Les na panelu "Spoljna politka, Bregzit i bilateralni sporazumi", na kojem su govorili i britanski diplomata Čarls Kroford - bivši ambasador u Beogradu, potpredsednik Narodne Skupštine Vladimir Orlić, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa UK Sandra Božić.

Les je dodao će napuštanje Kine za Srbiju biti teško, jer joj je ona potrebna podrška za rešavanje nerešenog srpskog pitanja - pitanja Kosova.

"Britanija je naznačila da želi da Srbija bude deo narastajuće nove koalicija, a to će biti teško ako nastavi tesnu saradnju sa Kinom", rekao je Les i naglaso da Britanija i Srbija mogu da unaprede odnose tako što će otvarati nova tržišta, proširiti ga na oblast poljopirvredne prozvodnje.

Les je ocenio da trgovinski sporazum između Velike Britanije i Srbije na prvi pogled nije ništa više od jedne tehnikalije, ako se ne gleda kroz politički kontekst.

Podsetio je da Velika Britanija nakon Bregzita želi da nastavi da trgruje sa drugim zemljama kao i oni sa njojm i dodao da je Srbija u tom kontekstu jedna od desetine zemalja sa kojim je zaključila ili pregovora o sporazmu o slobodnoj trgovini.

U okviru političkog konteksta, trgovinski sporazum ima značaj, rekao je Les i naglasio da je cilj Velike Britanije sada kada je izlašla iz EU, da stvara svoju nezavisnu spoljnu politku, da iskoristi sve mogućnosti da olakaša i umanji pretnje koje dolaze iz sve globalizovanijeg sveta.

Kako kaže, Britaniju muči porast broja neprijateljskih zemalja, Kine na prvom mestu, i britanska postBregzit strategija Peking prepoznaje kao značajan geopolitčki fatktor i sve veći rizik za britansku spoljnu politiku.

Zato se kako kaže, Britanija sve više usmerava ka Sjedinjenim Američkim državama i njenoj politici i drugim zemljama istog stava, dok se EU bori za poziciju u hladnom ratu i da nađe balans između SAD i Kine.

Les je na panelu u čiji se rad uključio onlajn, ocenio i da se Srbija trudi da uđe u EU i da do sada nije uspela, a razlozi za to su "složeni i zahtevaju posebnu prezentaciju".

Po njegovim rečima, to je jednim delom i posledica Bregzita jer je izlaskom Britanije, politika proširenja, koju je podržavao London, izgubila snažnu podršku.

Sve ovo je značajno i predstavlja kontekst za strateški prioritet Britanje u Srbiji, a to je stvaranje antikineske koalicije, rekao je Les i dodao da Britanija kao zemlja koja sada nije članica EU može da traži saveznike na tom polju, a Srbija može biti jedna od njih.

Naglasio je da je Beograd saradnjom sa Kinom omogućio Pekingu da širi svoj interes u Evropi.

Podsetio je na reči britanskog ministra Bena Volasa koi je rekao da je za London izazov da stane na put zemljama za koje vide da pokušavaju da manipulišu drugima.

Takođe, dodao je da kada je reč o bezbednosti cilj Lonodona da Srbija bude za glavnim stolom.

Kaže, da Volas nastoji da rastereti napete odnose, dveju zemlja, oslanjajući se na tradiciju iz Drugog svetkog rata, smatra da su u svemu važni odnosi Srbije i Rusije.