Les: Trenutno su male šanse za sporazum Kosova i Srbije

timoti les
Izvor: atv

Istraživač britanskog Centra za geopolitike i bivši diplomata Timoti Les kaže da su trenutno male šanse da se postigne sporazum Kosova i Srbije, kao i da Priština nije spremna za bolne kompromise poput formiranja Zajednice srpskih opština ili razmene teritorija, prenosi Bota sot.

"Ne verujem da postoji spremnost Kosova za te predloge. Ne mislim da će narod Srbije prihvatiti gubitak Kosova, u zamenu za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, niti u zamenu za severni deo Kosova. U stvari, mislim da Srbija želi bar ono što će Srbi prihvatiti – razmenu teritorija Kosova i Republike Srpske (Bosne), što trenutno nije na međunarodnom dnevnom redu. Dakle, u ovom trenutku su male šanse za sporazum Kosova i Srbije", rekao je bivši britanski diplomata.

Na pitanje da li Kosovo gubi ili dobija time što ne podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” Les kaže da je to dobro jer taj projekat neće opstati.

"Niko ne može da natera Kosovo da se pridruži ovom projektu. Znamo da bi Amerikanci i Evropljani prihvatili ovu inicijativu. Albanija takođe vrši pritisak na Kosovo da se pridruži projektu, ali se Kosovo protivi. Mislim da će stvari tako ostati i u budućnosti. Iz tog razloga mislim da projekat ‘Otvoreni Balkan’ neće uspeti i da će stagnirati. Ovo je eksperiment koji su pokrenule Srbija, Severna Makedonija i Albanija, za koji izgleda malo verovatno da će biti sproveden na način na koji oni tvrde", rekao je Les za Bota sot.

Kurti nije ispunio očekivanja građana

Govoreći o dosadašnjem radu vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Les je rekao da mu se čini da u ovom trenutku pokret Samoopredeljenje gubi na popularnosti kod glasača zbog neispunjenih obećanja, ali i da nije uspeo da unapredi nacionalne ciljeve u vezi sa severom Kosova, koje je obećao da će integrisati i pružiti otpor Srbiji, uz pomoć SAD i EU. 

"Mislim da premijer Aljbin Kurti nije ispunio očekivanja građana", rekao je Les i dodao da ipak ne veruje da će opozicija oboriti vladu i da neće biti novih izbora u aprilu.