Letonija nudi podršku Kosovu za članstvo u NATO

Pabriks - Mehaj
Izvor: Ekonomia Online

Ministar odbrane Armend Mehaj razgovarao je danas sa svojim letonskim kolegom Artisom Pabriksom koji mu je preneo podršku Letonije za članstvo Kosova u NATO, prenosi Ekonomija onlajn.

„Danas imam čast da poželim dobrodošlicu svom prijatelju i zahvalim na podršci Kosovu. Letonija ima 150 vojnika u sastavu Kfora. Na operativnoj osnovi, iskustvo ove zemlje kao članice NATO važno je za faze kroz koje prolazi Kosovo. Naša saradnja je vezana za mnoge oblasti, posebno u procesu učlanjenja Kosova u NATO“, rekao je Mehaj na zajedničkoj konferenciji za medije.

Istakao je da Letonija ima iskustvo u međunarodnim operacijama i da zbog toga treba, na nivou stručnjaka, treba osmisliti najbližu moguću saradnju.

„Razgovarali smo i o tranziciji kroz koju prolazi naša vojska, takođe sam tražio da zajedno sa državom Letonijom učestvujemo u operacijama“, dodao je .

Pabriks koji je drugi put na Kosovu, rekao je da je video veliki napredak i pozvao Mehaja da poseti Letoniju.

„Ovo je drugi put da sam ovde i video sam napredak koji su postigli na Kosovu. Naših 150 vojnika je u sastavu Kfora i u mogućnosti smo da vam pomognemo kao zemlji, ali i politički i da postanete članica NATO. Znamo da to nije blizu, ali uradićemo svoj posao. Moramo da preispitamo memorandum o saradnji koji je sačinjen pre 12 godina i učinićemo ovaj memorandum ponovo važećim. Pozivam ministra Mehaja da poseti Letoniju", rekao je Pabriks.