Linta: Zagreb, Priština i Sarajevo ne čine ništa na pronalasku nestalih Srba

Miodrag Linta
Izvor: Tanjug

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je da vlasti u Zagrebu, Sarajevu i Prištini ne čine ništa na pronalasku nestalih Srba na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, prenosi Tanjug.

"Važno je da Srbija pokrene snažnu političku, pravnu i diplomatsku borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o karakteru ratova i masovnom stradanju srpskog naroda na prostoru bivše Jugoslavije", rekao je Linta u izjavi povodom Međunarodnog dana nestalih.

Linta kaže i da je glavni razlog prikrivanja i negiranja srpskih žrtava da se ne dovede u pitanje "bezočna i apsolutna laž da su Srbi glavni krivci za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i da su samo oni činili zločine, a da su Hrvati, Muslimani i Albanci bili nevine žrtve takozvane velikosrpske agresije i vodili odbrambene ratove".

Linta smatra da je zato važno insistirati u međunarodnoj zajednici da se izvrši suštinska reforma Instituta za nestale kako bi se sa mrtve tačke pokrenulo traženje nestalih Srba.

"Nije moguće govoriti o pomirenju i međusobnom poverenju na prostoru bivše Jugoslavije sve dok se ne procesuiraju brojni zločini nad Srbima i dok se jednako ne poštuju sve žrtve bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost", navodi Linta.

Hrvatska, kako kaže, namerno opstruiše rešavanje sudbine više od 1.700 nestalih srpske nacionalnosti jer se na hrvatskom spisku nalazi više Srba nego Hrvata.

Navodi da u Hrvatskoj postoji 36 poznatih grobnih mesta na kojima se nalaze posmrtni ostaci više od 150 ubijenih Srba koji se ne ekshumiraju zbog nedostatka političke volje, te dodaje da je u zavodima za sudsku medicinu blizu 900 ekshumiranih tela od koji su više od 500 tela stradalih Srba.

Linta podseća i da Hrvatska osam godina godina odbija da na svoj zvanični spisak doda 630 nestalih Srba koje je Komisija za nestala lica Vlade predala hrvatskoj strani još 2013. godine. U pitanju su, objašnjava, nestali Srbi čiji nestanak su članovi njihovih porodice prijavili Crvenom krstu Srbije, odnosno nisu ih prijavili Crvenom krstu Hrvatske ili Međunarodnom komitetu Crvenog krsta.

Linta tvrdi i da Sarajevo na sve načine opstruiše proces traženja 1.652 nestalie osobe srpske nacionalnosti u BiH.

U prilog tome navodi da je Institut za nestale "instrument u rukama bošnjačke politike jer je traženje nestalih Srba potpuno zaustavljeno", te dodaje da je od osnivanja 2008. godine Institut za nestale BiH identifikovao svega 266 srpskih civila.