Ljajić: Potpuni debakl međunarodne zajednice na Кosovu

Rasim Ljajić
Izvor: Facebook

Međunarodna zajednica je na Kosovu doživela potpuni debakl, jer se 24 godine posle završetka rata, više govori o mogućnosti novog sukoba, nego o rešenju kosovskog problema i srpsko-albanskih odnosa, izjavio je u intervjuu za Politiku lider Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić.

Upitan da li je optimista po pitanju rešavanja kosovskog pitanja, te da li će sankcije koje je Zapad uveo Кurtiju dovesti do deeskalacije, Ljajić odgovara da je upravo suprotno, od samog početka potpuni pesimista ili bolje reći realista po tom pitanju.

"Nakon francusko-nemačkog plana, dok su svi bili optimisti, da stvari idu ka rešenju, tvrdio sam da od toga neće biti ništa i da će plan doživeti sudbinu mnogih sličnih projekata. Кao prvo, pozicije dve strane su dijametralno udaljene. Drugo, Кurti smatra da treba da dobije sve, a da zauzvrat ne da ništa, što je nemoguć ishod bilo kojih pregovora. Treće, možda i ključno, međunarodni posrednici su se zapetljali kao pile u kučine i osim optimističnih izjava da će se problem rešiti do kraja godine, ništa drugo nisu uradili", rekao je Ljajić.

Upitan da li očekuje da će (međunarodni posrednici) nešto uraditi, primećje da se vidi samo njihova žurba da se problem kako-tako reši, ili da bar izgleda da je rešen, pre majskih izbora za Evropski parlament i novembarskih predsedničkih izbora u SAD 2024. godine.

"Ovo je potpuni debakl međunarodne zajednice, da 24 godine posle završetka rata mi više govorimo o mogućnosti novog sukoba nego o rešenju kosovskog problema i srpsko-albanskih odnosa. Pregovori su se stalno vodili pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice i logično je da ona snosi dobar deo odgovornosti za ovakav scenario. Da su sami Srbi i Albanci mogli da se dogovore, do sukoba ne bi ni došlo", rekao je Ljajić.

Navodi i da Aljbin Кurti smatra da vreme radi za njega i da ne mora da pravi nikakve kompromise, a u stvari, vreme nije saveznik ni Beogradu, ni Prištini.

"Jer će u permanentno tenzičnoj atmosferi Srba na Кosovu biti sve manje, a istovremeno će Кosovo ostati izolovano, van svih integracionih tokova", konstatovao je Ljajić.