Ljajmi: Sva "proklizavanja" Donike Gervala

Donika Gervala
Izvor: GazzetaExpress

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, na čijem je čelu Donika Gervala, ove godine nije obezbedilo priznanje od strane neke države, niti je podnelo zahtev za prijem u bilo koju međunarodnu organizaciju uprkos tome što je moratorijum propisan Vašingtonskim sporazumom istekao još u septembru, piše Ljajmi net.

Podsećaju da Gervala nije uspela da stekne poverenje pet zemalja Evropske unije koje i dalje ne priznaju kosovsku nezavisnost. Predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, kako navode, više puta su pozivali institucije na aktivan angažman, ali izgleda da ti pozivi nisu imali nikakvog efekta.

Vladine institucije, podsećaju, odlučile su da neće produžiti poštovanje sporazuma o moratorijumu koji je propisan Vašingtonskim sporazumom, a koji je zabranio lobiranje za nova diplomatska priznanja i apliciranje za prijem u nove međunarodne organizacije. Međutim, tri meseca nakon isteka moratorijuma, Kosovo još nije preduzelo nikakve diplomatske korake ka novim priznanjima.

Podsećaju i da je premijer Aljbin Kurti najavio je da će sledeće godine podneti zahtev za članstvo Kosova u Evropskoj uniji, ali Kosovo je daleko od prijema u EU jer imaju status "potencijalnog kandidata". 

U tekstu su se osvrnuli i na kašnjenje u imenovanju ambasadora, navodeći da se, nakon smene 12 ambasadora, predugo čekalo na imenovanje novih. To su kritkovali čak i članovi Odbora za spoljne poslove.

Navode i na različita javna "proklizavanja" ministarke Gervala na društvenim mrežama.  

Naime, Gervala  nije tagovala na Tviteru ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanija kada je izrazila žaljenje zbog požara u kovid bolnici u Tetovu u kojem je stradalo 14 ljudi. Pobrkala je zvanični profil ministra Osmanija sa profilom njegovog anonimnog imenjaka. 

Dan ranije, takođe na Tviteru, želeći da čestita Dan nezavisnosti Andore Gervala je pobrkala zastavu Andore sa zastavom Moldavije. Takođe, najavljujući sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, istakla zastavu UN, a ne NATO.

Nije se proslavila ni tokom lokalnih izbora. Kandidate za Skupštinu Opštine Južna Mitrovica predstavila je kao kandidate za poslanike u Podujevu.