Ljatifi: Kosovo je za kosovske Srbe deo Srbije, ne možete ih naterati da to promene 

Bljerim Ljatifi
Izvor: Gazeta Express

Univerzitetski profesor Bljerim Ljatifi izjavio je da kosovske institucije ne mogu da nateraju kosovske Srbe da promene svoje ponašanje i odnos jer je za njih Kosovo "privremeno stvorenje" i za njih je deo Srbije. 

"Uvek postoje dva načina da se promeni političko ponašanje drugog: jedan se zove umetnost ubeđivanja, drugi je prinuda. Trenutno nemamo na raspolaganju nijedan od ovih načina da nateramo kosovske Srbe da promene svoje ponašanje u odnosu na državu Kosovo. Ne možemo ih ubediti, jer je za njih država Kosovo privremeno stvorenje i Kosovo će u budućnosti ponovo praktično postati deo Srbije. Ne možemo da ih nateramo, jer vojno nismo u stanju da ih nateramo, ali i da jesmo, zapadni svet bi nas teško razumeo", naveo je Ljatifi nas Fejsbuku.

On postavlja pitanje šta učiniti u takvim situacijama kada ni na bolje ni na gore ne možete rešiti problem. 

"Pre svega, treba krenuti od toga da kada nema kratkog puta, morate ići dugim putem, a u slučaju o kome govorimo, dug put je razvoj i jačanje države. Zašto je ovo dug put? Zato što to zahteva ogroman kolektivni napor i patriotizam jevrejske vrste. Ni nakon 74 godine od njenog formiranja, arapski susedi ne prihvataju postojanje države Izrael, ali niko od njih nije voljan da je poduči njenom uništenju, jer znaju šta ih čeka: katastrofa veća od Šestodnevnog rata 1967. Da li smo u stanju da izgradimo sličnu viziju sadašnjosti i budućnosti naše zemlje? Uz političku elitu koju imamo i loš nivo kulture koji imamo, teško je dati potvrdan odgovor na ovo pitanje", naveo je Ljatifi.