Ljatifi: Međunarodna saradnja će biti ključna za razvoj zdravstva Kosova

Rifat Ljatifi
Izvor: Ekonomia Online

Ministar zdravlja Rifat Ljatifi izjavio je da će međunarodna saradnja biti ključna za razvoj kosovskog zdravstva i naglasio da je potrebno poboljšati zdravstvenu infrastrukturu i smanjiti stepen zaraze koronavirusom, prenosi Ekonomija onlajn.

Na sastanku predstavnika Ministarstva zdravlja sa partnerima koji doprinose zdravstvenom sektoru na Kosovu bilo je reči o planovima Ministarstva za transformaciju zdravstvenog sektora i projektima koje u zdravstvu razvijaju različiti partneri i međunarodne agencije.

Kako je Ljatifi rekao tom prilikom, trenutno se radi na izradi 21 zakona koji regulišu ovu oblast. 

"Međunarodna saradnja će biti ključna i treba da obuhvati sve procese. Moramo da poboljšamo infrastrukturu, da smanjimo stopu zaraze, ali nismo uradili mnogo na tom planu. Poboljšanje infrastrukture je ključno pitanje, ali moramo poboljšati i upravljanje", rekao je Ljatifi.

Prema njegovim rečima, neophodna je transformacija zdravstvenog sistema. 

"Koncentrisani smo na to kako da preživimo kovid-19. Juče je bio izvanredan dan kada smo započeli prve operacije u pedijatrijskoj bolnici. Postavio sam neke slike da kažem da je tim vredno radio i subotom i nedeljom. Bio je to najbolji poklon za decu Kosova. Uveo sam intervencije koje treba da uradimo i neke su u toku", rekao je Ljatifi.