Ljatifi: Pred Kosovom dve alternative - nijedna nije baš dobra

Bljerim Ljatifi
Izvor: Gazeta Express

Profesor Bljerim Ljatifi ocenio je večeras da je Kosovo suočeno sa dve alternative po pitanju odnosa sa Srbijom, odnosno da će biti prinuđeno da bira između “statusa kvo” i sporazuma koji ne zadovoljava ambicije Kosova, prenela je Gazeta ekspres.

"Suočeni smo sa dve alternative - ili izabrati loš ‘status kvo’ ili izabrati sporazum, koji nije sporazum koji mi želimo, ali jeste ono što jeste“, rekao je Ljatifi za T7 Presing.

Prema njegovim rečima, “status kvo” štetan je za odnose dve zemlje, ali, kaže, čak ni sporazum bez međusobnog priznavanja ne bi okončao istorijski sukob dva naroda.

"Dakle, sporazum koji nije konačan sa Srbijom, koji ne donosi priznanje, ali produžava situaciju. Na kraju krajeva, taj sporazum će biti kompromis gde će obe strane imati priliku da ga tumače u skladu sa svojim ciljevima", rekao je Ljatifi.

On smatra da će se, ako sporazum ne sadrži međusobno priznanje, sukob nastaviti.

“To je samo način da se normalizuju odnosi između dve države, uz priznanje", dodao je Ljatifi.

On je naveo i da je Kurti primoran da prihvati sporazum koji ga ne zadovoljava, ali i da se “hranio iluzijama”, verujući da će postići dogovor koji će biti maksimalno u korist Kosova.