Ljekaj: Kurtijeva vlada arogantna i najslabija koju je Kosovo imalo 

Palj Ljekaj
Izvor: Ekonomia Online

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj kritikovao je vladu Aljbina Kurtija navodeći da je najslabija koju je Kosovo imalo i da su građani zbog nerada izvršne vlasti prepušteni na milost i nemilost, prenosi Reporteri.

On je naveo da Kosovo nikada nije bilo u većoj ekonomskoj krizi od ove kroz koju sada prolazi, da se građani suočavaju sa enormnim poskupljenjem, da su kapitalne investicije na najnižem nivou do sada, a da Vlada deluje samo kao posmatrač i bez konkretnih ideja za rešavanje problema.

"Jasno se vidi arogantan pristup Vlade prema svakome ko misli drugačije. Podsećamo da je ova vlast dobila poverenje 50 odsto građana, koji su glasali za promene. Za sada vidimo da je jedina promena to što građani teško žive. Dakle, imamo enormno povećanje inflacije, veliki broj građana napušta Kosovo, imamo energetsku krizu bez presedana. Zakona o platama nema nigde! Čak i da stanemo i stvarno analiziramo, ne vidimo nikakav uspeh vlade, osim zauzimanja svakog odbora i nezavisne institucije i potpunog zaustavljanja javnih investicija", kaže Ljekaj.

Ljekaj je naveo da ne očekuje da će sa aktuelnom kosovskom vladom biti postignut konačan sporazum Kosova i Srbije jer, kako je rekao, dolaskom Aljbina Kurtija na mesto premijera dijalog je postao tehnički, dok se za vreme vlade Ramuša Haradinaj govorilo o uzajamno priznavanje.

"Sumnjam da ovakvim pristupom Kurti može da finalizuje konačan sporazum sa Srbijom. Naravno, kada je konfrontacija sa Srbijom u pitanju, mi podržavamo Kurtija, ali pod uslovom da u konačnom dogovoru, koji mora da se završi međusobnim priznanjem, američka uloga bude vodeća", rekao je Ljekaj u intervjuu za Reporteri.

Upitan o Zajednici srpskih opština, Ljekaj kaže ABK podržava njeno formiranje samo pod uslovom da se poštuje kosovski ustav. 

"Dakle, Udruženje bez izvršnih ovlašćenja i u skladu sa odlukom Ustavnog suda. Ovu formu podržava i naš ključni saveznik, SAD. Dakle, što se ove teme tiče, Vladi ostaje samo da poštuje presudu Ustavnog suda", kaže Ljekaj.

Na pitanje da li je verovatan prelazak dva poslanika Pokreta Samoopredeljenje u ABK, Ljekaj je rekao da nije na njemu da komentariše njihove postupke. 

"Već je poznato njihovo nezadovoljstvo Vladom i postupcima stranke u vezi sa njima. Naravno, u prošlosti se dešavalo da se u Alijansu učlane mnoge ugledne ličnosti iz drugih entiteta, kao što su i sada dobrodošle, ali za sada ne mogu više da komentarišem ovu temu", navodi Ljekaj.

Povodom štrajka u prosveti, Ljekaj je naveo da je Kurtijeva vlada maltretirala nastavnike i da je "bahatošću i klevetama dala sve od sebe da savlada sindikalce". 

Ljekaj kaže da je razumljivo da se štrajk nastavi od januara 2023. godine ako kosovska vlada ne ispuni, kako je rekao, minimalne zahteve sindikata.