Ljekaj: Osmani je marioneta, šteti imidžu Kosova

vjosa osmani
Izvor: reporteri

Poslanica Samoopredeljenja i bivša savetnica Vjose Osmani tokom predsedavanja kosovskom skupštinom Jeta Statovci ceni rad aktuelne kosovska predsednica na objedinjavanju političkog faktora na Kosovu, prenosi Reporteri.

Statovci vidi Vjosu Osmani kao objedinjujuću ličnost o raznim temama, uključujući i izveštaj političkih subjekata.

„Podsećamo da je u okviru ovog procesa održano nekoliko sastanaka zajedno sa temama na kojima su konsultovani o raznim temama, uključujući i lokalne izbore, a Osmani je bila dovoljno otvorena da dobije mišljenje različitih političkih subjekata“ ističe Statovci.

Prema njenim rečima, odnos predsednice Kosova i opozicije je veoma korektan, naglašavajući da Osmani ispunjava obaveze koje proizilaze iz kosovskog ustava.

Statovci posebno ceni angažovanje Osmani na polju spoljne politike, navodeći da je pojačan prisustvom u međunarodnoj areni.

„Smatramo da ima veoma korektan odnos sa svim uključenim političkim akterima, prenoseći svoje glavne agende i odgovornosti koje se odnose na spoljnu politiku, i vidimo da postoji pojačan intenzitet u međunarodnoj areni takođe u jačanje saveza koje imamo i širenje novih saveza prema različitim državama. Sve to ide u potpunom skladu sa koordinacijom lokalnih politika, uključujući sve političke aktere, a veoma korektno ispunjava i svoju ustavnu obavezu”, kaže Statovci za Ekonomiju onlajn.

S druge strane, poslanik Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj smatra da je kosovska predsednica Vjosa Osmani zapravo „marioneta izvršne vlasti“ i da ne igra ustavnu ulogu čitavog političkog spektra.

„Mislim da Osmani ne igra ustavnu ulogu, objedinjavanje čitavog političkog spektra, kako većinskog tako i opozicionog, ali i uopšte građana. To nisam video u njenom odnosu i mislim da je više marioneta vlasti i vladajuće većine nego objedinjujuća figura“, rekao je Ljekaj.

On je u prilog svoje tvrdnje pomenuo sastanke kosovske predsednice sa političkim partijama, za lokalne izbore, gde se, kako kaže, svrstala na stranu Samoopredeljenja.

„Kada je Samoopredeljenje predlagalo da se odlože lokalni izbori, predsednica se odmah stavila na njihovu stranu i nisam video objedinjujuću ulogu koju je morala da odigra“, kaže Ljekaj.

Prema njegovim rečima, nezdrava saradnja predsednika sa političkim spektrom šteti imidžu Kosova i izaziva krize.

„Ovo šteti i imidžu Kosova i političkom spektru, jer kada imamo predsednika koji ne pokušava da razmišlja i da bude neutralna ličnost, već se negde naginje, onda to izaziva krizu i nevericu“.