Ljepaja: Kurti vidi da je "mini Šengen“ sredstvo za dominaciju Srbije

Fadilj Ljepaja
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Fadilj Ljepaja za Kosovo onlajn ocenjuje da nova američka administracija ne pridaje veliki značaj Vašingtonskom sporazumu, već da insistiranje na njegovoj realizaciji dolazi iz Beograda, koji prikazuje Prištinu kao neodgovornu stranu u ispunjavanju preuzetih obaveza.

Ljepaja je mišljenja da Srbija ne poštuje ništa što je dogovorila i da zbog toga prebacuje odgovornost na Kosovo, dodajući da premijer Aljbin Kurti radi samo ono što je u interesu Kosova.

"Ni Srbija nije sve ispunila. Imamo slučaj sa Izraelom, Kosovo je ispunilo svoje obaveze u tom pravcu. Srbija ima problema sa tim jer vodi licemernu politiku u odnosu na arapski svet. Srbija je negirala da ima sporazum sa Kosovom o bilo čemu, čak su negirali da imaju sporazum sa Vašingtonom, oni su pričali o pismu namera. Oni su u neku ruku u predizbornoj kampanji to obećali američkoj politici i onoj politici koja je pala u vodu, koja je pokušala da ruši čak i američku državu, što na sreću nije uspelo. Ne mislim da imamo veliki pritisak od strane američke administracije. Svesni su da je Trampova administracija vršila dosta neprincipijelan pritisak na Kosovo", navodi Ljepaja.

Iako se Kosovo Vašingtonskim sporazumom o ekonomskoj normalizaciji sa Srbijom obavezalo da će se pridružiti "mini Šengen" zoni, aktuelna vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem odbija da sprovede ovu tačku sporazuma. Ljepaja navodi da je Kurti prepoznao štetan uticaj ove inicijative, koja nije u duhu evropskih vrednosti već je sredstvo za ekonomsku dominaciju Srbije, naspram koje su druge članice neravnopravne.

"Srbija treba ozbiljno da razmotri ideje Kurtija o SEFTA sporazumu i treba da se mane tih ideja kojim pokušava da napravi novu Jugoslaviju. Treba da radimo na tome da evropsku politiku i evropske principe dovodimo u region i u tom pravcu gradimo nešto što kasnije nećemo morati da korigujemo", kaže Ljepaja.

Prema rečima ovog prištinskog analitičara, Srbija treba da prestane da radi na 'onesposobljavanju Kosova', već da shvati da je budućnost u Evropskoj uniji, prema kojoj treba da usmeri svoje težnje.

Ljepaja navodi da rešenje koje bi sadržavalo i teritorijalni element odgovara Rusiji, ali "srećom da se premijer Kurti usprotivio takvoj ideji".

"Srpska politika je pokušala da razmenjuje teritorije, da dobije ono što želi, da da ono što im ne treba, ali premijer Kurti je davno rekao da je protiv teritorijalnih podela. Srbija je takođe igrala na kartu da je Kosovo nemoguća država, da ne može da funkcioniše i da može da ometa bilo šta na Kosovu, ispostavilo se da to ne može da radi beskrajno", zaključuje Ljepaja.

Miodrag iz Peći
28. Jul 2021.
Vaša "Majka" Albanija je po vama gluplja od vas i ako je za sto godina ispred Kosova. Članica UN, UNESKO, Interpola, NATO, samo što nije započela pretpristupne oregovore za EU i članica SB UN. A Kosovo gde je? Samo što ne podignete bunkere kao nekada Enver Hodžina Albanija. Kosovo je taoc Kurtijeve ideje da on postane predsednik Albanije i po tome predsednik svih Albanaca.
Neće Vašington odustati od sporazuma koje su potpisali američki predsednik i prestavnici Kosova i Srbije. Premeštanje Ambasade Srbije u Jerusalim nema nikakve veze sa obavezama Srbije, jer, da je Izrael sačekao prvi septembar u skladu sa moratorijumom o priznanju u Jerusalimu bi odavno bila srpska ambasada a ovako... Osim toga kao buduća članica EU mora da pazi da deluje sa principima EU. Mislite li da će vam EU zaborsviti što ste brzopleto ignorisali odluke EU.
mark
28. Jul 2021.
oh miodrage nikad vise ni sa idejama ni noge serbsko ni nista sa vama dali smo vas divorc tacka i da je zlato gde je serbija za nas nista ne valja shvataj sa vama nista neprijateli uvek ne zaboravimo lako sta ste radili na kosovo i kao tvoj soj srce mrznje
zabeli ks
28. Jul 2021.
Đabe vam sve, više se ne pitate. Bez pristanka Albanaca sa Albanskog Kosova, koji mandai ima Isa Boletini-Kurti, samo možete urlati, i to je sve...
Miodrag iz Peći
28. Jul 2021.
@ Mark. @ Zabeli Ks.
Da vas podsetim, rat je završen devetog juna '99.god. sa rezolucijom UN 1244 i Ahtisarijevim planom pretočen u ustav Kosova. Pročitajte ustav i shvatite da Kosovo nije albanska država već građanska država. Jedino gde se pominju Albanci je u odredici o jeziku gde su albanski i srpski jezik ravnopravni i u službenoj upotrebi.
Nećete ništa srpsko a zavisite od Srba, evo koliko danas Srpska Lista može da obori vladu neprihvatanjem rebalansa budžeta. Sam je Kurti rekao da od ujedinjenja sa Albanijom nema ništa dok je Srpske Liste a ja kažem nema ni Vojska Kosova ni NATO ni bilo šta što se kosi sa srpskim ineresima. Umrli su "Pošteni Srbi" koje ste kupovali privelegijama, novcem i ucenama.
Ne volite Srbiju i Srbe a molite, šenite i puzite za priznanje.
Deklarativno ste protiv "Srpske vakcine" a u Bujanovcu, Preševu, Kuršumliji i Vranju je do sada vakcinisano i revakcinisano preko 180.000 Albanaca sa KiM i svi punoletni Srbi.
Pomenu Isa Boljetinaja koji je bio na dvorcu kralja Nikole sa kojim je pravio planove kako da na uštrb Srbije prisvoje što više teritorija. Crnogorci su prevareni ubili Isa i njegove sinove. Mbogo što šta što su vam u Bujanu obećali: Tempo, Miladin Pipović, Pavle Jovićević, dakle lustom Crnogorci nije se obistinilo jer su i oni trgovali tuđom srpskom teritorijom.
Što brže shvatite da svi albanski putevi u Evropu i svet idu samo preko Srbije i uz njenu pomoć, to ćete se okrenuti konstruktijvnom razmišljanju.
zabeli ks
28. Jul 2021.
Miodrag iz Peći -
Rat nije završen, sve dok se ne priznaju međusobno Albansko Kosovo i Srbija. Sve dok bude za srbe tzv ustav Albanskog Kosova. A-ha ,sada je građanska, ako svoju državu zovem Albanskom Kosovo, koji ste patetičen narod, vi možete tzv srpska krajina, srpska republika, srpska crnagora, srpska pravoslavna crkva, srpska kulturna baštin, Srpska Lista!!! U kom veku misliš da mi živimo? Srpka Lista filijala iz Srbije, preživljava svoje naj teške dane, od kada je lider Albanskog Kosova, Isa Boletini-Kurti, nju i zvanično eliminirao iz sistema vladevine, to su postupci očajnika. Srpska Lista oboriti vladu Albanskog Kosova! Ako smije od Srbije, da ne bi došao do Kurti -3, sa sigurni 2/3 predstavnika u Albanskom Kosovo. Prema tome izvolite. A to znači i konačnog i formalnom ujedninjenja Albanijom i stvaranjem Albanskom Vojskom Kosova. Ne nisu umrli pošteni srpski građani, oni če kada tada reformirače partiju Srpsku Listu filijalu Srbije, u nezavisnu partiju srba sa Albanskog Kosova. Šta je ovdje novo ako ne voliš srbe i Srbiju ili srbi -Albance i Albansko Kosovo! priznanje! ko troši i svoje posljedne atome da ne dođe do prekida dijaloga ili dogovora sa liderom Albanskog Kosovoa Isa Boletini-Kurti, sigurno ne Albanci. Duh Isa Boletini, nije mrtav, on je živ, i još je jači, snjim smo proglasili nezavisnu Albaniju, snjim čemo ujedinitise. Koja srpka komunistička propaganda, da svi albanski putevi u Evropi i svet idu preko Srbije! - a ne kroz more, kod nas se kaže bliže moru bliže Bogu. Jadniće, koju srpsku pomoč! Jel stvarno vjeruješ u to? Narod, koji od ruševine i uništene ekonomije, za svega 20 godina od oslobođenja nadopunio vakum od nad jedan vek, vladevine režima Kraljevine odnosno Srbije nad Albanskom Kosovo. Zato ovaj strah kod srba i Srbije, svim resurscima hoče tržište Albanskog Kosova, nudeči šta ? ekonomsko kolonizaciju preko tzv mini šengena. Što pre se mi Albanci okrenimo Albaniju i EU, sa crnom oktopoda na Balkanu klero-nacističke –SPC i neofašističe politike Srbije, samo možemo dobiti novi rat.