Ljepaja: Reciprocitet jedini mogući put za normalizaciju odnosa

Fadilj Ljepaja
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Fadilj Ljepaja smatra da će nakon sastanka kosovske i srpske delegacije u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić shvatiti da je reciprocitet najbolji način za normalizovanje odnosa Beograda i Prištine.

“Očekujem pritisak evropske zajednice i američke administracije na obe strane da tenzije padnu, a naročito očekujem da će gospodin Vučić shvatiti smisao reči reciprocitet i da to nije ništa loše, već da se odnosi na ravnopravan odnos i na jedini mogući put kojim se mogu normalizovati odnosi između dva suseda”, kaže Ljepaja za Kosovo onlajn. 

On smatra da konačna odluka o budućim odnosima Kosova i Srbije leži u Beogradu i zavisi od toga da li će Kosovo tretirati kao kamen temeljac za nove odnose u regionu ili će se opredeliti da ono bude kamen spoticanja.

“Pred ove sastanke uvek ispliva neki problem koji odaje utisak da je to naručeno baš za tu priliku i to je odlika koja je krasila srpsku politiku do sada. Mislim da je došlo vreme da gospodin Vučić okrene ploču, da bude kreativan i da stvarno stavi do znanja da želi mir, da želi saradnju u regionu, da je za Otvoreni Balkan i za dobre odnose sa susedima, a prvi sused mu je Kosovo”, navodi Ljepaja.

Ljepaja smatra da premijer Aljbin Kurti neće odustati od reciprociteta prema Srbiji, dodajući da najveću odgovornost za trenutnu situaciju na severu Kosova, snose prethodne kosovske vlade.

“Kurti je jasno dao do znanja da za razliku od prethodnih kosovskih vlasti neće da prihvati pritisak Srbije. Svako ima pravo da bude nezadovoljan nekom merom, ne sme biti blokade na putevima, one će biti ukinute, jer ako ta organizovana grupa na severu sama to ne učini, onda će verovatno Kfor to da sredi”, ističe Ljepaja.

On ukazuje da niko ne dovodi u pitanje odluku Kosova na meru reciprociteta prema Srbiji oko registarskih tablica, već da se traži ukidanje blokada iza kojih, stoji Beograd. Podizanje borbene gotovosti Srbije ocenjuje kao “prevaziđenu igru Srbije”, koja nema podršku nigde u svetu. 

“Ja ne očekujem ništa od tog zveckanja oružjem na granici od strane Srbije i to su prevaziđene igre, ulazak ili bilo kakva aktivnost srpske vojske ili policije unutar granica Kosova bi značilo sukob sa zapadom i sa NATO- om, a to ni Srbija, ni Rusija, ni niko ozbiljan u balkanskoj igri ne bi želeo. Ja mislim da će to poslužiti tako da svetske sile shvate da ne može biti loše nešto što su drugi već primenili. Ako Srbija primenjuje jedne tablice, ne može zahtevati da Kosovo ne uradi isto, jednostavno ako će biti sprovedeno biće za obe strane onda je reciprocitet prava reč, ali niko nema pravo da od toga napravi sukob”, objašnjava Ljepaja.

Prema njegovim rečima, situacija na severu Kosova će biti test za Beograd i Prištinu, na kome će pokazati svoje opredeljenje ka Evropskoj uniji. Ljepaja na kraju kaže da je premijer Aljbin Kurti primenom sporazuma o slobodi kretanja načinio prvi korak u tom pravcu. 

 “To je prilika da svi  pokažu ko je za evropski put, ko je za saradnju u regionu i za stvarnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Gospodin Kurti je dao do znanja da je za nešto tako, ali da Srbija nije faktor sa kojim će da razgovara o unutrašnjim stvarima Kosova”, kaže Ljepaja i dodaje da ukoliko se u Briselu razgovara o dobrim odnosima Kosova i Srbije, onda iste bi trebalo svesti na reciprocitet.

Milos Obilic
29. Septembar 2021.
Ma da...sve se bojim da ce Srbi sa KiM to akzeptirat...i sve se bojim da je to jedini moguci put...siptarska propaganda....
Caca
29. Septembar 2021.
Kakva propaganda jel vi zivite u neku drugu Planetu?Toje stvarno smesno 😊
misterNO
29. Septembar 2021.
Već sam komentarisao koja je razlika izmedju medjunarodno priznatih država i onih koje to nisu. Kada oni kažu „reciprocitet“, to je isto kao kad meni „ kosovo-online“ ne objavi komentar, i onda ja „uvedem reciprocitet“. Neću više da pišem komentare! 😂😂🤣