Ljepaja: Za spuštanje tenzija potrebno oslobađanje kosovskih policajaca, Milićević: Kriza predugo traje i produbljuje se

Protest Srba u Leposaviću
Izvor: Kosovo Online

Fadilj Ljepaja, politički analitičar iz Prištine, u izjavi za program na srpskom jeziku Radio Kosova 2, kaže da su prvi koraci u pravcu spuštanja tenzija na severu, oslobađanje kosovskih policajaca, ali i omogućavanje ulaska na Kosovo kamiona sa srpskom robom, dok Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije "Aktiv" iz Severne Mitrovice, smatra da kriza na severu Kosova predugo traje i da se dodatno produbljuje i usložnjava.

Ljepaja ocenjuje i da krizne situacije na terenu ne idu u prilog normalizaciji odnosa kojima teže i kosovska i srpska strana.

Dodaje da trenutnu krizu na severu Kosova proizvodi Srbija, koja ne želi da sprovede delove Briselskog i Ohridskog sporazuma.

Takođe, smatra da se čak i organizovanjem novih izbora neće ništa promeniti jer, kako kaže, Srbi ne žele da se integrišu u kosovske institucije.

Miodrag Milićević, izvršni direktor nevladine organizacije "Aktiv" iz Severne Mitrovice od najavljenog sastanka u Briselu na najvišem nivou očekuje najsvrsishodnije angažovanje međunarodne zajednice, koje bi doprinelo smirivanju tenzija na severu Kosova.

Navodi da kriza na severu Kosova predugo traje i da se dodatno produbljuje i usložnjava.

Ocenjuje da je kriza nastala kao posledica izostanka preventivnih mera koje su trebale biti preduzete pre svega na političkom planu i u procesu dijaloga.

Milićević smatra da je sada, kada je već došlo do eskalacije na terenu, neophodna odlučnija akcija međunarodnih predstavnika na Kosovu.

"U prvom redu mislim na Kfor, koji će sprečiti fizičke sukobe, a onda i na sve ostale relevantne predstavnike međunarodne zajednice, a to su Kvinta i Evropska unija, koje su najpozvaije da posreduju u smirivanju ove izuzetno napete situacije", kaže Milićević.

Izražava zabrinutost zbog ponašanja premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje, koji su, kako kaže preuzeli sudsku vlast u svoje ruke, ignorišući pritom Ustav i svoja zakonska ovlašćenja.