Ljikaj: Bilo je teško odlučiti o povratku u škole

ljikaj skupština
Izvor: Koha ditore

Ministar obrazovanja u kosovskoj vladi Ram Ljikaj, u obraćanju poslanicima danas je istakao da je bilo veoma teško doneti odluku o početku nastave u školama, zbog situacije sa pandemijom koronavirusa, prenosi Koha.

“Bilo je veoma teško proceniti i delovati, kao i predvideti dinamiku i uticaj koji će imati situacija sa kovid-19 na zdravlje, ali i celokupnu dobrobit društva“, rekao je Ljikaj.

Međutim, prema njegovim rečima, sama činjenica da je bilo krucijalno da se đaci vrate u školske klupe, odluka o otvaranju bila je važna i svi su je pozdravili.

U ime poslanika DSK Valentina Bunjaku podržala je ministra Ljikaja, napomenuvši da se ceo svet suočava sa pandemijom i da postoje i druge države koje su odložile početak školske godine.

“Smatram da svi treba da daju podršku Ministarstvu prosvete, čak i opozicija, kako bi se prevazišao ovaj izazov koji je globalni. U ovoj situaciji treba da se udaljimo od političkih bitaka i nezadovoljstva iz prošlosti“, rekao je Bunjaku.

Sa druge strane poslanica ABK Arberie Nagavci je istakla da su relevantne institucije, još na kraju prošle školske godine, imale svoju priliku da se pripreme za početak nastave u uslovima pandemije.

“I danas smo svedoci da u veoma velikom broju škola i dalje nedostaju osnovni sanitarni i higijenski uslovi, postoje čak i škole koje nemaju ni pijaću vodu. Postoje i škole sa velikim brojem učenika, zbog čega je nemoguće da se poštuje mera socijalne distance”, napomenula je Nagavci, koja je dodala da je neophodno povećati budžet za sektor obrazovanja, zahtevajući od poslanika da glasaju o zajedničkom predlogu u vezi sa pokrenutim pitanjima.