Ljimaj: Kurti izgubio šansu u Briselu i Ohridu, ZSO samo uz priznanje

Fatmir Ljimaj
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Nisma Fatmir Ljimaj izjavio je za Gazetu blic da je kosovski premijer Aljbin Kurti izgubio šansu u Briselu i Ohridu i da sada kalkuliše, umesto da izađe pred građane i kaže da je sporazum loš i da šteti funkcionalnosti Kosova.

"Kurti je za mene izgubio glavnu šansu u Briselu i Ohridu. Da li neka šansa i dalje postoji? Postoji, ako izađe i kaže građanima: ’ovaj sporazum je loš’. Kosovo može da pobegne od ovog sporazuma. Ali, Kurti radi suprotno, kalkuliše, a to nije rešenje“, rekao je Ljimaj.

Prema njegovim rečima, Kurti ima obavezu prema Kosovu, prema svojim biračima i svim građanima, da izađe i kaže: „Izvinite, ovaj sporazum nije primenjiv, jer uništava državu, čini je nefunkcionalnom“.

Ljimaj navodi da je potrebno sesti za sto i pronaći dogovor koji ne šteti funkcionalnosti Kosova.

"Da budem jasniji, nikada ne predlažem premijeru da napusti dijalog, ali mora da zadrži funkcionalnost“, dodao je on.

Navodi i da poziv opoziciji na razgovor u vezi sa nacrtom statuta ZSO treba da uputi Kurti, a ne predsednica Vjosa Osmani.

"Ustav kaže da je za dijalog glavni premijer. Šta znači ovo sa odlaskom kod predsednice.. Kurti mora da pozove opoziciju i da traži mišljenje o po ovom pitanju, kakav je njihov stav u vezi sa ovim. Ali i opozicija treba da bude jasna, ne da beži od odgovornosti. Ako je Kosovo oštećeno, oni imaju istu odgovornost kao i premijer“, smatra Ljimaj.

Opoziciju kritikuje jer, kako kaže, nema jasne stavove u vezi sa ZSO.

"Opozicija ne može da promeni mišljenje Kurtija, ali treba da ima jasan stav“, naveo je Ljimaj.

Stav njegove stranke je, kaže, ZSO uz obostrano priznanje.

"Ali, ako su potrebni kompromisi - moramo imati priznanje od pet  zemalja EU i direktno članstvo u Natou. Tražimo sigurnost za našu decu. Nema nade da će demokratske snage doći u Srbiju u narednih 10 godina. Mi se tri godine bavimo dijalogom samo sa ovom temom, ništa drugo. A, Kosovo nema više kapaciteta, odlaze nam mladi. Kosovo se prazni, jer je glavna tema ista od jutra do večeri”, kazao je Ljimaj.

Dodao je i da ZSO nije udruženje za prava Srba, već "cilj Srba za teritoriju, čime je Srbija legalizovana i vojno i finansijski i ima svoj glas i mogućnost da odlučuje na delu Kosova".