Ljimaj: Kurti ne može da promeni istoriju, oslobodioci Kosova su Tači, Krasnići, Veselji, Seljimi i cela OVK

Hašim Tači i Fatmir Ljimaj
Izvor: Gazeta Express

Predsednik Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj izjavio je da premijer Aljbin Kurti ne može da promeni istoriju i da su oslobodioci Kosova Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Nasim Haradinaj, Hisni Gucati i vojnici OVK, prenosi Gazeta ekspres.

Ljimaj je na T7 rekao da neki možda imaju komplekse, jer nisu reagovali kada je bilo vremena, aludirajući na vreme rata na Kosovu.

"Razumem da oni imaju kompleks, ništa nisu uradili. Ti ljudi su kočili oslobođenje države i državotvornu izgradnju. Aljbin Kurti ne može da promeni istoriju, ni ti, ni ja, niko. Oslobodioci Kosova su Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji, Redžep Seljimi, Nasim Haradinaj, Hisni Gucati, Pjetr... čak i vojnici OVK", naveo je Ljimaj.

Prema rečima Ljimaja, vreme iskušenja rata sa Srbijom je prošlo i sada je vreme mudrosti i političke mudrosti.

"Bio je rat. Bio je to test. Ako sam tada bio spreman da žrtvujem sebe, porodicu, oca, majku i decu, onda je to bio test. Nije više to vreme. Sada je vreme da vidimo ko je najpametniji, ko je politički najmudriji", rekao je Ljimaj.

Što se tiče snimka Pokreta Samoopredeljenje u kojem je Ljimaj takođe označen kao "rušilac države", on je pitao šta se desilo 1999. da bi se potom uništilo.

"Šta je to bilo na Kosovu 1999. godine što smo mi uništili? Doneli smo slobodu, krenula je obnova zemlje, od minus jedan, a ne od nule", naveo je Ljimaj.