Ljušaku: Poseta Lajčaka i Palmera pokazala amaterizam aktuelne vlade

Jehona Ljušaku
Izvor: Klan Kosova

Publicista i predavač evropskih integracija Jehona Ljušaku kritikovala je aktuelnu kosovsku vladu zbog nespremnosti u vezi sa pitanjem dijaloga između Beograda i Prištine, prenosi Ekonomija onlajn.

Ljušaku je rekla da "nije stvar u želji, već u ozbiljnosti pristupa tom pitanju, koje zahteva vrlo ozbiljnu pripremu".

"Potreban je još ozbiljniji pristup nego što smo videli tokom posete Palmera i Lajčaka, npr. greške u protokolu i one najamaterskijeg ranga, a to daje neke signale potpune nespremnosti ove vlade. Ipak, za pripremu ovog dijaloga moraju se mobilisati svi potrebni kapaciteti", rekla je Ljušaku.

Prema njenim rečima, prvi signali ne deluju obećavajuće, a kako ocenjuje za Kurtija od vitalnog značaja da promeni praksu prethodnih premijera, koji nisu bili transparentni.

"Do sada nismo videli nikakvu dinamiku odgovornosti. Takođe, bi trebalo da postoje intervjui u kojima se od televizija traži više prostora da pokažu šta nas čeka i šta će se dogoditi u tom dijalogu. On je premijer Kosova i dužan je kosovskom parlamentu zbog odgovornosti i građanima da ih obaveštava. Uopšte nije iskreno da odemo na dijalog i razgovaramo o pitanju Kosova i konkretnim verzijama šta bi mogla biti rešenja, a zatim dođemo na konferenciju i kažemo nešto sasvim drugo", kaže Ljušaku.