Ljušaku Sadriu: Gervala da podnese ostavku, Kurti i ona preziru Evropsku uniju

Jehona Ljušaku
Izvor: Klan Kosova

Predsednica Foruma žena u Demokratskom savezu Kosova (DSK) Jehona Ljušaku Sadriu zatražila je da kosovska šefica diplomatije Donika Gervala-Švarc, posle izjava u kojima je oštro kritikovala Evropsku uniju, podnese ostavku na ovu funkciju.

Reakcija Jehone Sadriu usledila je nakon što je Gervala nastavila da dovodi u pitanje sposobnost EU da obezbedi sigurnost na Zapadnom Balkanu. Gervala je na kritike koje su usledile posle njene izjave da je „EU tigar od papira u bezbednosnom smislu i da bez SAD i NATO ne može da obezbedi mir u Evropi“, navela da ona nije portparol Evropske unije, već da „fanatično brani istinu i interes Kosova“.

"Moramo podsetiti licemernu ministarku Gervalu-Švarc da je EU nadnacionalna struktura, koja već 78 godina garantuje mir i bezbednost, upravo izgradnjom najgrandioznijeg projekta mira i integracije. To je postigla upravo koordinacijom sa SAD i izgradnjom njenih bezbednosnih struktura. Celokupni napori EU i država EU na Zapadnom Balkanu tokom nekoliko decenija dokaz su odlučnosti da se stvori bezbedan region. Uvek u koordinaciji sa SAD, odnosno da radi upravo ono što ministarka i njen šef predstavljaju na Kosovu kao nepotrebno", napisala je Sadriu na Fejsbuku.

Dodaje da je Kosovo izabralo da se integriše u EU kao svoj jedini put.

"Ova vlada je do sada, kao i ministar spoljnih poslova, preduzimala akcije upravo protiv ove naše ustavne vizije, preziru EU kao političku organizaciju u koju Kosovo ima aspiracije da se pridruži", navela je Sadriu.

Sadriu je poručila premijeru Kurtiju i ministarki Gervali da odustanu od politike koja šteti Kosovu.

"Gervala-Švarc, odustanite, jer vaši bezumni postupci nanose nenadoknadivu štetu Kosovu! Na kraju krajeva, put Kurtija i Gervale-Švarca je put izolacije i gubitka. Put koji nudi DSK je put kojim Kosovo šeta sa prijateljima, to je put do pobede", zaključila je Sadriu.