Lučić: Kurti hoće da ugasi MTS na Kosovu, uspeli smo da izbegnemo njegovu zamku

Vladimir Lučić
Izvor: Kosovo Online

Generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić izjavio je gostujući na TV Prva da premijer Kosova Aljbin Kurti ima plan i cilj da potpuno ugasi MTS na Kosovu.

Lučić kaže da MTS posluje na Kosovu već desetak godina i to je sve u skladu sa Briselskim sporazumom, kao i da ta kompanija nije imala problema u poslovanju sve do dolaska Kurtija na vlast.

„MTS je najveća srpska kompanija na KiM, ima 250 zaposlenih i nudi internet i TV kanale iz Srbije za 30.000 domaćinstava. Mi smo jedan od najbitnijih faktora koji doprinosi pokušaju stvaranja normalnog života za Srbe koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji. Naša firma nije imala većih problema dok nije došla Kurtijeva administracija. Oni su 4. avgusta pokušali da nas skroz ugase i nekako su suflirali šta je njihov glavni cilj. Oni hoće da ugase najveću srpsku firmu i investiciju na Kosovu. To rade i uz pomoć albanskih predsednika opština na severu, pa daju dozvole za rad drugim operatorima koji sada prekrivaju Sever Kosova svojim mrežama“, kazao je Lučić.

Naglasio je da su Srbi u avgustu pokazali da su tvrd orah.

„Očigledno je jasan cilj Kurtijeve administracije. Posle tog pokušaja gašenja MTS kada smo uz pomoć međunarodne zajednice uspeli da rešimo taj problem i da oni povuku odluku o našem gašenju, svake sedmice imamo nove izazove. Oni, naravno, nikada neće odustati od pritisaka na našu kompaniju. Stalno imamo nove bitke. Upozoravaju nas da moramo da isključimo neke kanale kao što je RTS, Hepi ili Pink, jer kao, navodno, emituju protivustavan sadržaj. Mi se uvek pravno odbranimo, jer ne možete ugrožavati medijske slobode. Mi u ostatku Srbije emitujemo hrvatske, albanske ili kanale iz Sarajeva i nikada ih nismo cenzurisali, niti je neki regulator analizirao šta ti kanali emituju. Na Kosovu, sa druge strane, svake nedelje imate pritiske tim povodom kako bi nam oni našli neku proceduralnu grešku i probali opet da nas ugase“, naglasio je Lučić.

Dodao je da se napadu na kompaniju MTS uvek pridružuju zaposleni iz Junajted grupe, a to se ovaj put videlo povodom preregistracije vozila.

„Dole je u toku preregistracija vozila i prištinski MUP obaveštava građane o tome. Poslao je jednu generičku poruku preko svih operatera. Potpuno je bilo jasno da smo mi kao operater odgovorno preneli tu poruku i nismo je menjali, jer bi oni u tom slučaju opet tražili razlog da nas ugase. Međutim, Junajted grupa je napravila spin da mi kao Telekom pozivamo ljude da preregistruju vozila što je velika laž. Zato hoću da se zahvalim našim zaposlenima u MTS jer su veliki srpski heroji. Svako ko je bio dole zna koliko ti radnici dele sudbinu svih Srba i koliko se trude da sve usluge neprekidno rade, jer znaju da je to bitno našim građanima na Kosovu. Ne treba da ih uznemiravaju ti pojedinačni napadi tih medija. Ovaj put smo opet izbegli Kurtijevu zamku i smatram da ćemo preživeti njegovu administraciju. Ostaćemo još jači i rešićemo čak i to pitanje za mobilnu telefoniju. Oni ne raspisuju tender za to pitanje jer znaju da ćemo mi biti najjači. Radimo sa međunarodnom zajednicom da to rešimo, kako bismo bili još čvršći na Kosovu“, poručio je Lučić.