Lutovac: Sporazum nije istorijski, nominacija za Nobelovu nagradu neutemeljena

Zoran Lutovac
Izvor: N1 Info

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da "Vašingtonski sporazum nije ni po svom značaju, ni po svom sadržaju važan za izgradnju ili očuvanje globalnog, pa ni regionalnog mira", navodeći da nominacija vlada Srbije i Kosova "nije ni prva, ni poslednja potpuno neutemeljana nominacija za Nobelovu nagradu", prenosi N1 pisanje lista Danas.

"Ovaj sporazum se ne može tretirati ni po čemu kao istorijski, osim možda po originalnosti, jer u istoriji diplomatije ne postoji neki sličan dokument. Nominacija je originalna po tome što se nominuje i Vlada Srbije, a potpisnik je predsednik koji nema niti nadležnost, niti ovlašćenja za potpisivanja takvog sporazuma", rekao je Lutovac za Danas, povodom odluke Magnusa Jakobsona, člana švedske Hrišćansko demokrtske partije da nominuje vlade Srbije i Kosova, kao i američke vlasti zbog nedavnog sastanka u Vašingtonu.

Lutovac je rekao da je Srbija na "međunarodnom planu dodatno urušila kredibilitet i pored fingiranja kooperativnosti, a na unutrašnjem planu tom kooperativnošću Vučić je 'kupio' dodatno vreme za svoj autokratski režim".

Kako je Lutovac naveo, "i unutrašnju i spoljnu politiku vodi jedan čovek, autokrata, koji od kako je došao na vlast ignoriše i ponižava sve institucije uključujući i Narodnu skupštinu, tako da bi se to desilo čak i da je konstituisan saziv na osnovu nelegitimnih izbora".

"Takav scenario je moguće izbeći jedini ako se izborma za uređenju državu posle slobodnih i poštenih izbora", naglasio je.

Prema njegovim rečima, autokratski režim Aleksandra Vučića je postavljen tako da su sve institucije "podređene njemu, a svi funcioneri su faktički u v.d. stanju sa prekarnim ugovorom o radu koji on svakog trenutka može raskinuti".

"Ministar spoljnih poslova (Ivica Dačić) je zarobljenik ambicije da po svaku cenu bude deo vlasti i na ovaj način plaća tu cenu", rekao je Lutavac na konstastaciju Danasa da je diplomatski zaokret urađen bez šefa diplomatije Srbije koji se iz Beograda bavio komentarisanjem.