Maćedonci: Rizik od Srbije realan, blizu smo članstvu u Natou

Ejup Maćedonci
Izvor: Teve1

Ministar odbrane Ejup Maćedonci kaže da neprijateljski odnos Srbije prema Kosovu, prisustvo 48 operativnih baza srpske vojske i žandarmerije duž linije sa Kosovom i nabavka sistema i naoružanja od Rusije i Kine, predstavljaju realnu opasnost i da će Kosovo ovo tretirati kao rizik, prenosi Kosova Pres.

„Vojno prisustvo Vojske Srbije na jugu teritorije Srbije i prisustvo 48 prednjih operativnih baza srpske vojske i žandarmerije duž granične linije sa Republikom Kosovo dodajući ovome osnovu da je hegemonistički i agresivni politički pristup Republike Srbije u odnosu na Republiku Kosovo, ovaj rizik je realan i ocenjujemo da sve dok Srbija nastavlja militarizaciju, kupovinu sistema i naoružanja od Rusije i Kine i dok povećava vojne kapacitete, a posebno one na granici sa našom državom ovaj rizik je realan i ocenjuje da će ga naša zemlja zaista tretirati kao pravi rizik“, kaže Makedonci.

On kaže da je Kosovo blizu članstva u Natou, ali je problem politički, posebno iz zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Maćedonci kaže da su Srbi koji su bili u Banjskoj 24. septembra koristili oružje proizvedeno u Srbiji i da su ih obučavali srpski vojni instruktori.